Skalnik: Vlasenica pogodno područje za investitore​​

09.08.2017. 08:14 / Izvor: SRNA
Skalnik: Vlasenica pogodno područje za investitore​​

Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik razgovarao je jučer u Vlasenici sa lokalnim zvaničnicima o saradnji ove opštine i Češke.

Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik razgovarao je jučer u Vlasenici sa lokalnim zvaničnicima o saradnji ove opštine i Češke u oblasti razvojnih programa koje ta država realizuje u BiH, te privlačenju stranih investicija u ovu opštinu.

"Predstavio sam područja u kojima Češka razvojna agencije, odnosno Češka, nastoji da radi ili razvija projekte u BiH. To je oblast energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora anergije, upravljanje otpadnim vodama i komunalnim otpadom", rekao je Skalnik novinarima.

Skalnik kaže da je tokom razgovora postignuta saglasnost da je Vlasenica pogodno područje za realizaciju razvojnih programa, kao i za privlačenje stranih investitora.

Načelnik opštine Miroslav Kraljević kaže da su tokom razgovora istaknuta brojna pitanja i da je izražena obostrana spremnost da se sarađuje u privrednom i svakom drugom pogledu.

"Dotakli smo se i skijališta `Igrišta` u Vlasenici i njegovog budućeg statusa. Ponudili smo mnogo toga. Želimo da uspostavimo konkretniju saradnju sa češkim partnerima i stoga očekujem da ovo neće biti posljednja posjeta Skalnika", rekao je Kraljević.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo rekao je da je sastanak organizovao ovaj pokret, s namjerom da se visoki češki zvaničnik upozna o kapacitetima koje Vlasenica posjeduje i da se pokuša dati doprinos uspostavljanju poslovnih i prijateljskih veza između Vlasenice i sličnih lokalnih zajednica u Češkoj.

"Iz iskustva koje imamo u 13-godišnjem radu i postojanju Evropskog pokreta u BiH, mogu da kažem da je Češka jedna od najiskrenijih i najkonkretnijih zemalja partnera i prijatelja BiH i da daje snažan doprinos i podsticaj u posljeratnoj izgradnji društvenih odnosa u BiH", dodao je Praštalo u izjavi novinarima. 

Češki ambasador je tokom današnjeg boravka u Vlasenici posjetio preduzeće "Bukom-prom" u Tišči kod Vlasenice, te učestvovao u radu tribine o evropskim integracijama, koja je održana u amfiteatru Šumarskog fakulteta u Vlasenici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije