Skupština KS-a usvojila odluku o rješavanju stambenog pitanja mladih

12.03.2014. 08:19 / Izvor: Fena
Skupština KS-a usvojila odluku o rješavanju stambenog pitanja mladih

Skupština Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o uvjetima i načinu rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana.

Skupština Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o uvjetima i načinu rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana.

Ministar stambene politike KS-a u ostavci Čedomir Lukić kazao je da je u pitanju novi projekt Ministarstva stambene politike i Vlade KS-a kojim se u trenucima ekonomske krize i smanjenog obima prodaje stanova na tržištu pronalazi novi model koji omogućava mladim ljudima do 35 godina da pod povoljnijim uvjetima osiguraju krov nad glavom.

"Realizirat će se u dva koraka, i to kroz raspisivanje dva javna poziva, prvog koji će biti usmjeren na investitore i drugog namijenjenog zainteresiranim mladim ljudima u Kantonu Sarajevo", naglasio je.

Lukić je istakao da je u pitanju specifičan način prikupljanja sredstava kroz desetogodišnji zakup iz kojeg bi se dio sredstava izdvajao za otkup spomenutog stana te uz finansijsko učešće Vlade KS-a u iznosu od 10 posto od kupoprodajne vrijednosti stana, a maksimalno 10.000 KM.

"Ovim bi se mladim ljudima omogućilo da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu. Za ovaj projekt iskazano je interesovanje i drugih resornih ministara da bi se omogućila kupovina ovih stanova mladim uposlenicima u oblastima zdravstva, kulture, sporta i drugim", potcrtao je.

Lukić je najavio da bi ovaj projekt mogao imati interresorni karakter u čijoj realizaciji bi, kroz dodatnu finansijsku podršku, učestvovala ostala zainteresirana ministarstva.

Većina zastupnika Skupštine KS-a pohvalila je ovaj prijedlog.

Zastupnik SBB-a Izudin Bajrović kazao je da je očekivao više. Naglasio je da nakon deset godina za otplatu stana opet nedostaje 52 hiljade KM.

"Većina ljudi neće moći uštedjeti toliki novac niti dići kredit. Ko garantuje da nakon deset godina to što se uloži neće propasti", dodao je.

Naglasio je da će podržati ovaj prijedlog, ali je izrazio sumnju kazavši da ovo više liči na „podstanarstvo“.

Zastupnica SDP-a Segmendina Srna kazala je da se stambeno pitanje danas može riješiti na dva načina, a to je kupoprodaja stana ili podstanarstvo.

"Ova odluka je transparenta i svi imamo riječi hvale. Ovim se rješavaju nagomilani problemi u stambenom fondu", objasnila je.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović je također pohvalio ovaj prijedlog, ali je naglasio da  najveća odstupanja nastaju na tržištu nekretnina.

Zastupnik SDP-a Branislav Crnogorac je kazao da mu je čudno što Ekonomsko-socijalo vijeće KS-a nije dalo saglasnost za ovaj prijedlog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije