Skupština opštine Foča pozvalo ministarstvo da preispita koncesiju za gradnju MHE "Bjelava"​

21.05.2021. 11:31 / Izvor: SRNA
Skupština opštine Foča pozvalo ministarstvo da preispita koncesiju za gradnju MHE 'Bjelava'​

U zaključku je navedeno da pri analizi i preispitivanju treba imati u vidu činjenicu da se planirana mala hidroelektrana /MHE/ "Bjelava" i njen cjevovod nalaze neposredno uz glavni vodovod.

Skupština opštine Foča usvojila je jučer na posebnoj sjednici zaključak kojim su pozvana nadležna ministarstva i Komisija za koncesije Republike Srpske da, u skladu sa Deklaracijom o zaštiti rijeka, a posebno imajući u vidu mogućnost ugroženosti gradskog vodovoda, detaljno analiziraju i preispitaju ugovor o koncesiji za gradnju malih elektrana u slivu rijeke Bjelave iz oktobra 2019, kao i prvi aneks ugovora iz januara ove godine.

U zaključku je navedeno da pri analizi i preispitivanju treba imati u vidu činjenicu da se planirana mala hidroelektrana /MHE/ "Bjelava" i njen cjevovod nalaze neposredno uz glavni vodovod koji Foču napaja vodom i da se ukršta sa njim.

"Prioritet opštine Foča je sigurno snabdijevanje građana vodom za piće sa novoizgrađenog primarnog vodovoda sa izvorišta 'Lučka vrela' i 'Česme' i da izgradnja ove MHE ni na koji način ne smije ugroziti snabdijevanje građana vodom za piće. S obzirom na to da je izgradnja MHE `Bjelava` izazvala mnoštvo negodovanja i burnih reagovanja kako stanovništva opštine Foča tako i nevladinih organizacija i udruženja, smatramo da nadležna ministarstva moraju uključivati ova lica kao stranke u postupke koji slijede radi pribavljanja potrebne dokumentacije za izgradnju MHE `Bjelava`", piše u zaključku.

Skupština opštine je ovim zaključkom naložila organima jedinica lokalne uprave da obustave eventualno davanje saglasnosti i odobrenja investitoru za postavljanje transportnih cjevovoda za MHE "Bjelava" na javnom zemljištu do izvršene analize i preispitivanja ugovora o koncesiji.

Fočanski parlament zatražio je da nadležno ministarstvo obaveže investitora da izradi adekvatnu studiju uticaja na životnu sredinu sa posebno obrađenim uticajem na snabdijevanje opštine vodom za piće.

U zaključku je naglašeno da Skupština opštine Foča i izvršna vlast podržavaju sve investicije koje su u skladu sa zakonskim propisima, a da kao strateški fokus u narednom periodu ističu bolju iskorištenost hidropotencijala uz mogućnost zapošljavanja većeg broja radnika sa područja opštine.

Načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je novinarima da će zaključci biti upućeni nadležnim ministarstvima od kojih očekuju odgovor.

Vukadinović je napomenuo da pitanje malih hidroelektrana treba odvojiti od pitanja gradnje velikih hidroelektrana na Drini, koje su, naveo je on, strateški projekti od životnog značaja za Foču, Republiku Srpsku i BiH.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje Republike Srpske Dragan Jeftić, koji je prisustvovao sjednici, poručio je odbornicima da u najvećem broju slučajeva ministarstvo postupa u skladu sa mišljenjem lokalne uprave.

Jovan Drakul, predsjednik Udruženja građana "Bjelava", na čiju inicijativu je ova problematika uvrštena u dnevni red Skupštine, izrazio je zadovoljstvo zbog usvojenih zaključaka.

"Nadamo se da će ministarstvo uvažiti ove zahtjeve i da će prekinuti bilo kakve postupke izdavanja dozvola. Ukoliko dođe do tih procesa i javnih rasprava, mi imamo sve argumente i potpuno smo sigurni da do izgradnje neće doći jer ćemo oboriti sve te potencijalne dozvole", rekao je Drakul.

Član ovog udruženja Miljan Mališ naveo je da nisu ni očekivali da Skupština opštine Foča može zabraniti gradnju.

On je informisao odbornike da su radovi u koritu Bjelave počeli u martu prošle godine, za vrijeme policijskog časa, mjesec i po prije nego što je investitor dobio dozvolu za geološko istraživanje.

Mališ je ukazao da je investitor, preduzeće "Srbinjeputevi" iz Foče pri probijanju putne trase izašlo iz zone dozvoljene za geološka istraživanja, izmjestilo rijeku iz njenog prvobitnog korita, nelegalno posjeklo ogromnu količinu šume i uzurpiralo privatna imanja, ne riješivši imovinskopravne odnose i istovremeno ugrozivši sanitarnu zonu zaštite gradskog vodovoda.

Prije odborničke rasprave, načelnik Odjeljenja za urbanizam Ranko Popović napomenuo je da je za izdavanje lokacijskih uslova i dozvola za gradnju malih elektrana na Bjelavi nadležno resorno ministarstvo.

On je istakao da su dosadašnji radovi probijanja putne trase uz rijeku Bjelavu i uz glavni cjevovod izazvali negodovanje i burna reagovanja stanovnika, te da je stav izvršne vlasti da je, zbog zajedničkog interesa, protiv ove investicije ako ugrožava cjevovod.

Predstavnik preduzeća "Srbinjeputevi" Goran Đuković rekao je da su radovi počeli u aprilu prošle godine, a da su u martu samo izvođene pripreme za te radove. On je negirao navode da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. 

Zaključci koji su usvojeni usaglašeni su između svih odborničkih klubova, pa su dobili gotovo jedinstvenu podršku, a pri glasanju je uzdržan bio samo odbornik SDA Izet Spahić. 

On nije podržao zaključke, prema riječima predsjednika Draškovića, zbog principijelnih razloga jer se nisu odnosili i na ranije izgrađene elektrane na području opštine Foča.

Skupština nije podržala prijedlog zaključka Kluba odbornika SDS-a i odbornika DNS-a Milorada Kostića kojim bi se izrazio stav da je fočanski parlament protiv gradnje malih hidroelektrana na području ove opštine, kao i protiv daljih aktivnosti na gradnji MHE u slivu Bjelave, a pridržavajući se Deklaracije Narodne skupštine o zaštiti rijeka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije