Investicije / NEKRETNINE

Sljedeće godine gradnja dvanaeste transverzale?

16.01.2008. 09:37 / Izvor: Oslobođenje

Izgradnja prve, šeste i dvanaeste transverzale su prioritetni projekti kada su u pitanju saobraćajnice u našem gradu. Realizacija projekta prve transverzale će početi u ovoj godini, dok bi izgradnja dvanaeste mogla početi već u narednoj.

Prema riječima načelnika Općine Ilidža Amera Ćenanovića, izgradnja dvanaeste transverzale neće početi u skorijoj budućnosti jer je na toj dionici izgrađen veliki broj, kako stambenih, tako i poslovnih objekata koji će biti prepreka realizaciji projekta.

"Na koridoru kojim će prolaziti dvanaesta transverzala imamo veliki broj objekata koji će se morati ekspropisati. Investicija je izuzetno skupa i ne vidim veliko značenje u njenoj realizaciji", istakao je Ćenanović.

S druge strane, kantonalni ministar prometa i komunikacija Mihajlo Krmpotić naglasio je kako će izgradnja ove, kao i svake druge saobraćajnice, biti veliki doprinos poboljšanju saobraćajne infrastrukture grada.

"Realizacija projekta dvanaeste transverzale u ovom trenutku nije moguća zbog finansijskih razloga. Prioritet nam je prva transverzala, ali u narednom periodu počećemo izgradnju i ove saobraćajnice. Na toj dionici nema ni mnogo objekata koji se trebaju ekspropisati. Jedina lokacija koja će praviti smetnju nalazi se odmah do Stupske petlje, ali ni to nije problem koji se ne može riješiti", kazao je Krmpotić.

U ovoj godini pripremiće se dokumentacija za dvanaestu transverzalu, a prema riječima Adema Zolja, direktora Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, već u narednoj godini planirana su sredstva za početak radova.

"U ovoj godini pripremamo dokumente koji su potrebni za izgradnju dvanaeste transverzale. Sljedeće i 2010. godine planirali smo sredstva za izgradnju ove veoma važne saobraćajnice. Njenom izgradnjom ne rješava se samo saobraćaj motornih vozila, već i pješački. Na Stupu će biti izgrađen potputnjak kojim će pješaci bezbjedno prolaziti", naglasio je Zolj.

Prema Zoljevim riječima, općine moraju ubrzati procese rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se omogućila nesmetana i brža izgradnja saobraćajnica.

"Svake godine pošaljemo općinama dopis u kojima tražimo zabranu izgradnje objekata na koridorima gdje je planirana gradnja saobraćajnica. Treba polako čistiti trase na kojima će se graditi saobraćajnice, a ne rješavati to u posljednjem trenutku", istakao je Zolj, dodajući da bi bilo najbolje kad bi se jedne godine rješavali imovinsko-pravni odnosi, a već naredne počele graditi saobraćajnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije