Investicije / NEKRETNINE

Sljedeće godine počinje gradnja TE Stanari

18.05.2009. 09:41 / Izvor: Nezavisne novine

Pripremni radovi na izgradnji termoelektrane EFT Rudnika lignita Stanari, kod Doboja, teku po planu, a polovinom sljedeće godine počeće gradnja objekta TE, rečeno je 16.05.2009. godine tokom obilježavanja četvrte godišnjice od kada je kompanija "EFT Group" preuzela rudnik lignita.

"U ovom trenutku nalazimo se u završnoj fazi izgradnje platoa za početak gradnje TE", rekao je Stevan Lončar, direktor EFT Rudnika i TE Stanari.

On je dodao da je za ovu godinu planirano da se završi nivelacija i nasipanje terena, da se naspe prostor na kojem će biti izgrađena putna mreža za kretanje vozila koja budu vršila snabdijevanje dijelovima i da se završi izgradnja priključnog dalekovoda koji će imati trafo-stanicu za distributivno razvođenje električne energije podizvođačima.

Vuk Hamović, predsjednik "EFT Group", rekao je da je za sve radove koji su dosada izvedeni u rudniku utrošeno 20 miliona eura i naglasio da radovi na pripremi platoa za TE nisu jedini koji se trenutno izvode.

"Paralelno s tim teku svi ostali procesi koji se ne vide, ugovaranje opreme, završetak ekoloških studija, pregovori s finansijskim institucijama koje to treba da prate", izjavio je Hamović.

U rudniku je trenutno zaposleno 418 radnika, prosječna plata iznosi 1.000 KM, a 16.05.2009. godine su nagrađeni najbolji radnici, među kojima i Nikola Đuranović, poslovođa pripremnih radova koji deset godina radi u rudniku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije