Sljedeće godine počinje gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

08.11.2019. 16:47 / Izvor: Akta.ba
Sljedeće godine počinje gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

Izgradnja pruge počinje sljedeće godine, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM. Sljedeće godine počinje gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali Sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica. Kako je navedeno, izgradnja pruge počinje sljedeće godine, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM.

"Ponosan sam što sam dio ovog tima koji je potpisao Sporazum o konačnom početku realizacije  gradnje ove pruge. Ovo je  projekat  od visokog interesa  za sve građane Kantona.  Radi se o skoro 13 kilometara najmodernije niskopodne pruge u oba smjera, sa osam stajališta pod videonadzorom, dvije okretnice, modernim elektronskim sistemom naplate i vozilima sa videonadzorom", rekao je ministar Šteta te naglasio  da Vladi KS ima  cilj da u narednim godinama što je moguće više poveže sve općine ekološkim javnim prevozom.

Poručio je  je da se na ovom neće  stati. Vlada KS ide i u rekonstrukciju 26 kilometara pruge od Ilidže do Marijin Dvora, što znači da će se iduće godine krenuti u rekonstukciju 40 kilometara tramvajske pruge što će  u potpunosti  promijeniti saobraćajnu infrastrukturu u Kantonu.

Prema najavama ministra Štete, gradnja pruge počinje naredne godine.  Odmah  će se formirati zajednički tim Ministarstva, općine i Gras-a koji će raditi na projektnim zadacima  pruga kako bi se mogao raspisati javni poziv za izgradnju.

"Radi se o trasi koja nije komplikovana jer njena gradnja neće zaustaviti saobraćaj s obzirom da će se graditi između dvije saobraćajnice", istakao je Šteta.

"Našli smo zajednički interes da se  san građana Ilidže star više  od 40 godina konačno ostvari. Zajednička je odluka da iskoristimo već postojeći plan za izgradnju pruge. Već je dosta posla napravljeno. U dužini od 5 km, i širini 13-17 metara otkupljeno je više od 80 dunuma zemlje. Računamo da će sve to pokrenuti i oživiti  industrijsku zonu u Famosu i naselje Hrasnicu koja je jedna od najljepših naselja u Sarajevu", rekao je načelnik Memić.

Sredstva za izgradnju će se obezbjediti iz vanjskog zaduženja odnosno kredita Evropske investicijske banke - EIB ili po potrebi iz dugih izvora finansiranja.

Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica usklađen je sa Strategijom razvoja KS do 2020. i uvršten je u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020. - 2022. godine.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije