Investicije / NEKRETNINE

Slovenci grade kampus u Brčkom

05.04.2010. 12:33 / Izvor: eKapija.ba

Izgradnja kampusa Ljubljanskog Univerziteta u Brčkom počet će do kraja 2010. godine, a prve studente kampus će primiti, kako je planirano, već naredne školske godine.

Mara Simikić, portparol Vlade Brčko distrikta za portal eKapija.ba kazala je kako je Vlada Brčko distrikta prošle sedmice usvojila Odluku o odobravanju aktivnosti na osnivanju kampusa Univerziteta iz Ljubljane u Brčko distriktu.

Kako je pojasnila Simikić, odlukom je odobreno provođenje aktivnosti na osnivanju odjeljenja Univerziteta iz Ljubljane u Brčkom u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Brčko distrikta.

"Uz Odluku usvojen je i zaključak da Vlada neće odlučivati o izboru lokacije budućeg Univerziteta u Brčko distriktu, koji se realizuje u okviru projekta saradnje sa Univerzitetom iz Ljubljane, dok ne budu poznati pravni, ekonomski i pedagoški aspekti cijelog projekta u cilju postizanja najviših obrazovnih standarda", kazala je Simikić.

Za izgradnju kampusa planirano je nekoliko lokacija, međutim, kako pojašnjava Simikić, najprihvatljivija varijanta je prostor nekadašnje fabrike trikotaže Interplet koji stoji prazan, a gdje već postoje zgrade koje se mogu adaptirati.

Inače, u Brčkom će biti otvorena odjeljenja šest fakulteta: Fakulteta za sport i Fakulteta za računarstvo i informacione tehnologije, Biotehničkog fakulteta, Elektrotehničkog i Fakulteta za administraciju, dok će na odjeljenju Ekonomskog fakulteta diplomirani ekonomisti moći pohađati postdiplomske studije.

Osim objekata, predviđenih za izvođenje nastave, u okviru budućeg kampusa koji će se prostirati na površini od oko devet hektara, planirana je izgradnja sportske dvorane, otvorenih sportskih terena i niz propratnih objekata.

Za ovaj projekat Slovenija će koristiti sopstvena sredstva, te sredstva iz fondova Europske unije.

Obaveza Brčko distrikta je, kako nam je pojasnila Simikić, da izgradi kampus koji predstavlja osnovnu komparativnu prednost u odnosu na univerzitete u regiji.

Konačna lokacija i izgled univerziteta biće određeni na osnovu zajedničkih aktivnosti Vlade distrikta i stručnih timova iz Slovenije, što će na kraju potvrditi brčanska Skupština.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije