Slovenci počeli istražne radove za rekonstrukciju prečistača vode u Nevesinju

31.05.2018. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Slovenci počeli istražne radove za rekonstrukciju prečistača vode u Nevesinju

Poslije završetka istražnih radova, predviđen je rok od tri mjeseca za izradu projektne dokumentacije i reviziju projekta.

Stručni tim slovenačke firme Ekoteks koja je sa opštinom Nevesinje potpisala ugovor o rekonstrukciji i proširenju prečistača vode za piće na akumulaciji Alagovac počeo je istražne radove, piše radio Nevesinje.

Inženjer Slobodan Mrkonjić kaže da firma iz Velenja prije izrade projektne dokumentacije praktikuje da obiđe lokaciju i upozna se sa postojećim postrojenjima. 

Prema njegovim riječima projekat predviđa rekonstrukciju dosadašnjeg sistema prečišćavanja vode, ali i neka nova tehnološka rješenja.

"Planirana je rekonstrukcija hemijskog i filterskog postrojenja, taložnika sa opremom, dogradnja pumpi na sirovoj vodi, ugradnja mjerne opreme za praćenje protoka i kvaliteta vode i još neki građevinski i tehnološki zahvati", pojasnio je Mrkonjić.

Poslije završetka istražnih radova, predviđen je rok od tri mjeseca za izradu projektne dokumentacije i reviziju projekta, a izvođenje građevinskih radova, isporuka i postavljanje tehnološke opreme i instalacija planirano je da se završi za šest mjeseci.

Direktor Javnog preduzeća „Vodovod“ Slaviša Soknić kaže da će projektom biti riješen problem vodosnabdijevanja čistom vodom sa kojim je Nevesinje suočeno posljednjih nekoliko decenija. On je dodao da će proširenjem prečistača nominalni kapacitet biti podignut na 66 litara u sekundi.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović smatra da će završetkom ovog tehnički zahtjevnog projekta, opština Nevesinje dobiti prečistač vode izgrađen po evropskim standardima. Podsjeća da je projekat vrijedan 1.181.000 eura.

"Evropska investiciona banka je obezbijedila 560.000 eura, Vlade Republike Srpske izdvojiće 350.000 KM, a grant Slovenačke agencije za međunarodnu saradnju iznosi 400.000 eura", precizirao je Avdalović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije