Investicije / NEKRETNINE

Slovenci završavaju realizaciju nove investicije u Brčkom: Pri kraju gradnja kompleksa HIT

21.07.2009. 09:53 / Izvor: Nezavisne novine

Slovenačka kompanija "Energogroup" uspješno privodi kraju izgradnju uslužno-hotelskog zabavnog centra HIT u Brčkom.

Taj kompleks smješten je pored tržnog centra "Mercator", a u ta dva projekta "Energogroup" je do sada uložio oko 90 miliona maraka.

"Početkom juna prošle godine započeli smo izgradnju hotela sa pet zvjezdica. Pored višenamjenske sale i kockarnice, hotel će imati četrdesetak apartmana, velnes centar i bazen, a namijenjen je bogatoj klijenteli. U hotelu će raditi oko 140 radnika, tako da će na ovom lokalitetu zaposlenje imati ukupno 250 lica", rekao je Ismet Dedeić, predstavnik bh. filijale ove slovenačke kompanije i glavni koordinator projekta u Brčkom.

On je s ovom investicijom upoznao gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića i njegove saradnike koji su 20.07.2009. godine obišli gradilište. Pajić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom i dizajnom izgrađenog objekta čije je otvaranje najavljeno za polovinu augusta, ističući spremnost Vlade da pomogne ovim, ali i svim drugim investitorima koji žele da ulažu u Brčko.

Dedejić je rekao da "Energogrup" sa slovenačkim partnerima "Mercator" i HIT namjerava da na popularnom brčanskom izletištu Ficibajer, na obali Save, izgradi i sportsko-zabavni centar.

"Ukoliko naiđemo na razumijevanje lokalne vlasti u narednih pet do deset godina izgradićemo te objekte, čime će posao dobiti još 300 radnika, a indirektno i trostruko više", rekao je Dedeić.

Pajić je istakao da će uskoro imati zakon o javno-privatnom partnerstvu koji će omogućiti lakši pristup stranih investitora.

"U tom smislu mi već naredne godine očekujemo da će Univerzitet iz Ljubljane na lokalitetu bivšeg Tekstilnog kombinata "Interplet" otvoriti studentski kampus, a na sličan način tražimo partnera za izgradnju gradske sportske dvorane sa 3.200 mjesta. U Vladi distrikta imaćete partnera koji će učiniti sve da bez problema investirate i otvarate nova radna mjesta u Brčkom", poručio je Pajić predstavnicima "Energogrupa" i drugim potencijalnim investitorima zainteresovanim za partnerska ulaganja na području distrikta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije