Sokolac planira graditi Gradsku kuću vrijednu pet miliona KM

Investicije / PROJEKTI

Sokolac planira graditi Gradsku kuću vrijednu pet miliona KM

13.10.2019. 10:32 / Izvor: atvbl.com

Sokolac bi uskoro mogao postati bogatiji za Gradsku kuću koja bi sa srpskim vojničkim grobljem Mali Zejtilik i manastirom SV. Georgija na Ravnoj Romaniji zaokružila kulturno – istorijsku cjeliinu grada Istočno Sarajevo.

Gradska kuća, prema idejnom opredjeljenju arhitekte Novice Motike, gradila bi se u stilu neoklasicizma, koji bi oslikao sadržaj i težinu glasinačkog i romanijskog istorijskog naslijeđa. Pored lokalne uprave, u Gradskoj kući nalazio bi se muzej, jedna od najstarijih biblioteka na ovim prostoroma, multifunkcionalna dvorana sa 250 mjesta, galerija, spomen soba. Objekat površine 2.300 kvadratnih metara gradio bi se na Trgu patrijaha Pavla, na mjestu nekadašnjeg hotela Romanija.

„Ovdje imamo lokaciju oko 6.500 kvadratnih metara, gdje bi postavili Trg sa svim sadržajima. Na ovom trgu bi izgradili jednu Gradsku kuću gdje bi bili svi ovi sadržaji. Sokolac nazivaju istočna kapija Grada Istočno Sarajevo, ali na Sokocu se čuva i pečat Republike Srpske“, rekao je Milovan Bjelica, načelnik Sokolca.

Sokolac je od davnina poznat po Starini Novaku, a danas po brojnim akademicima, doktorima nauka, kulturnim i sportskim radnicima. Ovdje se stvarala istorija i gradili temelji Republike Srpske, kaže načelnik Bjelica.

„Sokolac očekuju podršku u ovom projektu od Vlade Republike Srpske i nesumnjamo da ona neće biti. Ta podrška će sigurno uslediti, a sigurno podrška i od države Srbije, jer ovo je jedno sveukupno pitanje srpskoga naroda“, istakao je Bjelica.

Na sjednici Skupštine opštine Sokolac jednoglasno je donesena odluka da se završe imovinsko-pravni odnosi i krene u izgradnju Gradske kuće. Takođe je potrebno da se institucije Republike Srpske upoznaju sa idejnim rješenjem i sadržajem objekta, ali da se ostvari veza sa budućim sponzorima i donatorima. Predračunska vrijednost Gradske kuće je oko pet miliona КM. Projektna dokumentacija za koju bi sredstva izdvojila opština, je 200.000 КM. Gradila bi se i opremala narednih nekoliko godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije