Sokolac: Vrelo Bioštica ulazi u završnu fazu reorganizacije

01.09.2021. 07:57 / Izvor: SRNA
Sokolac: Vrelo Bioštica ulazi u završnu fazu reorganizacije

U Akcionarskom društvu Vodovod i kanalizacija "Vrelo Bioštica" stečajni postupak je uveden prije 10 godina.

Sokolačko preduzeće "Vrelo Bioštica" u stečaju ući će uskoro u reorganizaciju, pri čemu će opština Sokolac, kao partner u postupku, izmiriti preostali dio obaveze od 1.000.000 KM vlastitim mjenicama, što je dogovoreno na sastanku predstavnika lokalne uprave, "Elektrodistribucije" Pale i stečajnog upravnika.

Stečajni upravnik u "Vrelu Bioštica" Radomir Jokić rekao je novinarima da je dogovoreno da sredstva koja ne budu gotovinski plaćena od opštine Sokolac, kao partnera u reorganizaciji, budu obezbijeđena vlastitim mjenicama.

Prema njegovim riječima, cilj jučerašnjeg sastanka je bio da se "Elektrodistribucija" Pale, kao najveći povjerilac "Vrela Bioštica" u stečaju, uvjeri da je za plaćanje negotovinskog dijela dovoljna garancija opštine Sokolac pokriće vlastim mjenicama, što će biti uneseno u ugovor.

Direktor "Elektrodistribucije" Pale Aco Stanišić naglasio je da je ovo preduzeće kao najveći povjerilac sokolačkog vodovoda u stečaju prihvatilo ono što je najbolje za lokalnu upravu i stanovništvo opštine Sokolac.

"To je da u narednom periodu budemo realan partner u sprovođenju ovog prostupka, te da opštini i stanovništu izađemo u susret kako bi dozvolili reprogram dogovorenih plaćanja u ovom postuku", rekao je Stanišić.

On je rekao da su sve strane u ovom procesu iskazale želju da se što prije stečajni postupak u "Vrelu Bioštica" privede kraju i da opština Sokolac ponovo postane stoodstotni vlasnik lokalnog preduzeća vodovoda i kanalizacije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da se ušlo u završnu fazu procesa reorganizacije Akcionarskog društva "Vrelo Bioštica" i da ove aktivnosti lokalna uprava vodi već osmu godinu.

On je rekao da je opština Sokolac uložila značajna kreditna, vlastita i donatorska sredstva u ovo preduzeće, iako je u stečaju, jer su interes i potrebe građana bili prioritet.

Bjelica je podsjetio da opština Sokolac preuzela obavezu da uđe u otkup ovog preduzeća i da uplati 1.500.000 KM otplatom na tri godine, u skladu sa jednoglasnom odlukom Skupštine povjerilaca, u prisustvu stečajnog sudije i stečajnog upravnika.

"Opština je uplatila prvu ratu od 500.000 KM, zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske. Danas je dogovoreno da opština izdaje svoju garaniciju uz pokriće sa mjenicama sa rokom dospjeća druge rate 31. decembra 2022, a treća 31. decembra 2023. godine", istakao je Bjelica.

On je izrazio uvjerenje da će opština Sokolac izmiriti sve sve svoje obaveze u skladu sa odlukom Skupštine povjerilaca i ući u posjed preduzeća "Vrelo Bioštica" u naredna dva-tri mjeseca.

U Akcionarskom društvu Vodovod i kanalizacija "Vrelo Bioštica" stečajni postupak je uveden prije 10 godina, a kako se ovaj postupak privodi kraju, kao kupac preduzeća pojavila se opština Sokoalc, koja je uplatila prvu ratu od 500.000 KM, a preostaje joj još 1.000.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije