Sokolje: Rekonstrukcija i proširivanje ulaza u ulicu Numan - paše Ćuprilića

25.05.2021. 10:46 / Izvor: Akta.ba

Radovi u Naselju heroja Sokolje.

Nakon što su u protekloj godini završeni radovi na rekonstrukciji i proširivanju gornjeg dijela glavne saobraćajnice u Naselju heroja Sokolje, te rekonstrukciji dotrajale vodovodne mreže, u ovoj godini radovi su nastavljeni u donjem dijelu ulice Numan - paše Ćuprilića, tačnije na ulazu u naselje.  

Trenutno se izvode radovi na dionici dužine oko 130 metara, na ulazu iz ulice Safeta Zajke. Ovim radovima ulica je znatno proširena, izgrađena je pješačka staza i treća isključna saobraćajna traka, što će znatno poboljšati saobraćajnu komunikaciju u ovom gusto naseljenom području Novog Grada.

"U prethodnom periodu završena je rekonstrukcija vodovodnih instalacija, te izgradnja separatne kanalizacione mreže u dužini od oko 150 metara od spoja sa ulicom Safeta Zajke, kao i rušenje postojećih i izgranja novih potpornih zidova, čime su obezbijeđeni uslovi za proširivanje saobraćajnice i izgradnju trotoara. U toku su radovi na nivelisanju šahtova za odvodnju oboriskih voda, te pripremi podloge za asfaltiranje cesete i pješačke staze", saopćili su iz Općine Novi Grad.

U ovoj godini je planirana rekonstrukcija i preostalih oko 500 metara saobraćajnice, čime će ona biti u potpunosti rekonstruisana i proširena sa rekonstruisanom vodovodnom mrežom. Zadnjih deset godina, stanovnici ovog naselja imali su konstantne probleme sa dotrajalom vodovodnom mrežom, što je uzrokovalo i oštećenja na saobraćajnici. Općina je u proteklim godinam sanirala jedan dio vodovodnih instalacija, a ostatak dužine od oko 500 metara planiran je za ovu godinu. U budžetu Općine planirana su sredstva od 450.000 KM za rekonstrukciju preostalog dijela ulice, dok će KJKP Vodovod i kanalizacija izvršiti zamjenu vodvodne mreže u tom dijelu ulice.  

Ulica Numan - paše Ćuprilića prolazi kroz jedan od najgušće naseljenih dijelova Novog Grada. Ovom ulicom odvija se javni gradski prevoz, svakodnevno je koristi veliki broj vozila, ali i pješaka, a naročito djece. Ulica je bila oštećena, uska i nije imala trotoar, nakon obnove vodovodne mreže i rješavanja imovinskih odnosa, pristupilo se rekonstrukciji i proširivanju saobraćajnice u punom profilu sa izgradnjom pješačke staze. Realizacijom ovog značajnog infrastrukturnog projekta stanovnici naselja dobit će potpuno novu vodovodnu mrežu i saobraćajnicu.

"Osim što će Naselje heroja Sokolje dobiti potpuno novi izgled, ovim projektom osigurat će se i uslovi za bezbjednije kretanje pješaka, ali i nesmetano saobraćanje vozila", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije