Solarni kolektori i fotonaponski paneli pušteni u pogon u Gračanici

12.01.2015. 15:31 / Izvor: eKapija.ba
Solarni kolektori i fotonaponski paneli pušteni u pogon u Gračanici

Riječ je o projektu kojeg finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, a kojeg su sa BiH strane provodili Udruženje za razvoj NERDA u partnerstvu sa Općinom Gračanica i Općinom Kalesija.

Povodom obilježavanja završetka projekta "Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije - PROGRES“ u petak je u prisustvu projektnih partnera u Sportskoj sali “LUKE” u Gračanici puštena u pogon oprema za korištenje obnovljivih izvora energije. Riječ je o projektu kojeg finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, a kojeg su sa BiH  strane provodili Udruženje za razvoj NERDA u partnerstvu sa Općinom Gračanica i Općinom Kalesija, dok je sa HR strane projekat provodila Općina Nijemci sa partnerima.

Za potrebe opremanja demonstracijskog objekta Sportske sale "LUKE“ u Gračanici sredstvima projekta su nabavljeni i instalirani solarni kolektori i fotonaponski paneli. Konkretno, ugradnjom navedene opreme koju su izvršile domaće firme "Finesa“ i "Sikon-sas“, obezbijeđeno je zagrijavanje sanitarne vode i pomoć pri zagrijavanju prostora. Također, ovim će se doprinijeti smanjenju troškova potrošnje električne i toplotne energije. Ukupna vrijednost nabavljene i instalirane opreme je 77.293,60 KM.

Obraćajući se prisutnima Općinski načelnik Nusret Helić istakao je da prioritetan cilj Općine Gračanica učešćem u ovom projektu nije bio samo postizanje finansijskog efekta, već želja da se uđe u proces edukacije i da se učimo prihvatati ono što nas čeka u budućnosti. Dodao je da je Općina Gračanica potpisnica energetske povelje zajedno sa svim drugim općinama TK, čime se obavezala na kontinuirano provođenje mjera energetske efikasnosti, korištenje obnovljivih izvora energije, te sistemsko rješavanje problema iz ove oblasti. Iskoristio je priliku da zajedno sa partnerima podsjeti na važnost i prednosti prekogranične saradnje, te izrazio uvjerenje da će se ovakva vrsta saradnje širiti i na druge oblasti. Takođe, pohvalili su angažovanost NERDA-e na kooordinaciji i doprinosu da se sve projektne aktivnosti realizuju kvalitetno i u predviđenim rokovima.

Pored načelnika općine Gračanica prisutnima su se obratili Ivica Klem, načelnik općine Nijemci iz Hrvatske, direktor Nerde Enes Drljević, kao i ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK Zvjezdan Karadžin.

U prisustvu partnera na projektu, svečani čin otkrivanja ploče koja će svjedočiti o realizaciji ovog vrijednog projekta izvršili su Edbera Biković program menadžer ispred Delegacije EU u BiH i Općinski načelnik Nusret Helić. Nakon svečanog čina otkrivanja ploče, gosti i domaćini su imali priliku razgledati instalirana postrojenja, saopćeno je iz Općine Gračanica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije