Sporazum o sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama

11.06.2014. 14:09 / Izvor: eKapija.ba
Sporazum o sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama

Sporazum je u ime FGU potpisao ravanatelj Željko Obradović, a u ime općina Tešanj, Gračanica i Posušje načelnici općina Suad Huskić, Nusret Helić i Branko Bago.

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove danas je svečano potpisan Sporazum o zajedničkoj implementaciji aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige.

Sporazum je u ime FGU potpisao ravanatelj Željko Obradović, a u ime općina Tešanj, Gračanica i Posušje načelnici općina Suad Huskić, Nusret Helić i Branko Bago. Za implementaciju aktivnosti projekta u općinskim sudovima Tešanj i Gračanica Sporazum su potpisali predsjednici sudova Zdravko Popović i Meliha Hadžihasanović, dok će Sporazum s Općinskim sudom Široki Brijeg biti naknadno potpisan zbog zauzetosti predsjednika ovog suda Franje Ravlije.

Sporazumom su precizno definirani ciljevi, obveze i uloga svih ovih institucija. Projektom će biti usuglašeno stanje podataka o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi. Po njegovu okončanju će biti stvorene pretpostavke za lakši promet nekretnina, uvjeti za bržu legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, kao i za izdavanje odobrenja za gradnju novih. Sve to bi trebalo dovesti do povećanja investicija i uvjeta za gospodarski razvitak.

Danas potpisani sporazumi za prvih sedam katastarskih općina su početak aktivnosti koje će biti provođene u naredne četiri godine, a obuhvatit će ukupno 243 katastarske općine, što faktički pokriva cijelo urbano područje Federacije BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije