Srbac: Dužnici prodaju autobusku stanicu u pola cijene

22.12.2011. 11:18 / Izvor: eKapija.ba
Srbac: Dužnici prodaju autobusku stanicu u pola cijene

Stečajni upravnik Autoprevoza iz Srpca početkom naredne godine počet će sa prodajom nekretnina ovog preduzeća kako bi isplatilo dug radnicima, za koje već jedanaest godina nisu uplaćeni porezi i doprinosi državi.

Prilikom privatizacije 2000. godine, 51 posto kapitala preduzeća kupilo je Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Jahorina konseko", kompanija Bobar Bijeljina postala je vlasnik 30 posto kapitala, Fondu PIO RS pripalo je deset posto, a sitnim akcionarima oko devet posto akcija.

Nakon kupovine, donesena je odluka da se odustane od prevoza putnika vlastitim autobusima, već da se prihodi ostvaruju pružanjem staničnih usluga za druge autoprevoznike i davanjem usluga tehničkog pregleda vozila.

Smanjenje obima djelatnosti i nezainteresiranost vlasnika da ulažu u preduzeće godinama poslije dovelo je do otvaranja stečajnog postupka, u kojem će biti rasprodata sva imovina u vlasništvu dužnika.

Najvrijednija nekretnina sa kojom raspolažu je autobuska stanica u Srbcu, za koju je procijenjeno da vrijedi 1,2 miliona KM. Na doboš će ići i zemljište u centru grada, te objekti za tehnički pregled i remont vozila, čija je ukupna vrijednost oko 680 hiljada KM.

Stečajni upravnik istovremeno je zakazao dvije licitacije, prva je zakazana za 25. januar 2012. godine na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. Ukoliko se ne prodaju sve nekretnine, druga licitacija će se održati 28. februara.

Prema uslovima poziva, autobuska stanica, dvije parcele, te mehanika radionica na prvoj licitaciji se neće moći prodavati ispod 55 posto njene vrijednosti, dok će na drugoj licitaciji najniža prodajna cijena će biti 40 posto vrijednosti imovine.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije