Srbac: Za sanaciju kanala i nasipa dva miliona eura

09.09.2014. 08:07 / Izvor: eKapija.ba
Srbac: Za sanaciju kanala i nasipa dva miliona eura

Na području opštine Srbac ugovoreni su radovi za realizaciju projekta koji se odnosi na sanaciju osam kilometara magistralne kanalske mreže i sanaciju nasipa u što će biti uloženo oko 2 miliona eura.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić, posjetio je danas opštinu Srbac i sastao se sa načelnikom opštine Dragom Ćirićem kako bi se informisao o toku radova na sanaciji magistralne kanalske mreže koji su povjereni preduzeću “MG Mind“ iz Mrkonić Grada.

Na području opštine Srbac ugovoreni su radovi  za realizaciju projekta koji se odnosi na sanaciju osam kilometara magistralne kanalske mreže i sanaciju nasipa u što će biti uloženo oko 2 miliona eura.

"Ukoliko vremenske prilike dozvole, od izvođača radova zahtjevamo da kompletne radove izvede za osam do deset mjeseci. U Republici Srpskoj je u toku realizacija 39 projekata na sanaciji magistralne kanalske mreže, nasipa i crpnih stanica za koje je nadležna Javna ustanova 'Vode Srpske' a ukupna cijena radova iznosi 19 miliona eura", rekao je ministar Mirjanić.

On je dodao da su sada na potezu lokalne zajednice koje imaju obavezu da iz dijela vodnog doprinosa koji im ostaje izvedu radove na sanaciji sekundarne kanalske mreže.

Načelnik opštine, Drago Ćirić, izrazio je zadovoljstvo što je ministar Stevo Mirjanić po četvrti put u zadnjih devet mjeseci posjetio opštinu Srbac i pokazao da razumije vodoprivrednu problematiku naše opštine.

"Za iduću godinu kod resornog ministarstva kandidovaćemo projekte koji se odnose na sanaciju savskog nasipa, vodotoka Rekava i crpnih stanica u Srpcu i Bajincima", rekao je načelnik Ćirić i dodao  da će u ovoj i idućoj godini, prema raspoloživim budžetskim sredstvima, biti saniran veći dio sekundarne kanalizacione mreže.

Ministar je potom posjetio Klaonicu peradi "Perutnina Ptuj" u Poveliču gdje je zaposleno oko 220 radnika.

"Radi se o velikoj firmi koja ima kapacitet za proširenje proizvodnje i razvoj živinarstva ne samo u opštini Srbac već i šire. Poslovodstvo ovog kolektiva ima dobre razvojne vizije i ministarstvo će ih podržati", rekao je ministar Mirjanić.

Novoizabrani direktor klaonice, Slavko Visenjak, rekao je da je u aprilu ove godine ova slovenačka kompanija uložila 4,5 miliona maraka za podizanje četiri farme u Kladarima kapaciteta 700 hiljada tovnih pilića kao i 2,8 miliona maraka za izgradnju distributivnog centra u Trnu. Osim toga, proizvodnja je organizovana po osnovu kooperativnih odnosa u 82 farme na području opštine Srbac.

"Drago mi je što sam imao priliku da upoznam ministra nakon samo šest dana rada na funkciji direktora a još više što je ministar izrazio potpuno razumijevanje za budući razvoj i organizaciju proizvodnje tovnih pilića. Trenutni kapacitet klaonice je obrada 30 hiljada brojlera na dan a u planu je duplo više", rekao je direktor Visenjak i dodao da je u planu da se prodaja piletine, osim u BiH, proširi na tržište Srbije, Crne Gore, Makedonije i šire.

Načelnik opštine Drago Ćirić upoznao je ministra i njegove saradnike da je u planu  izgradnja prečistača otpadnih voda  i spalionice životinjskog otpada u Poveliču, za šta je jedna mađarska kompanija spremna uložiti oko 7 miliona eura. Za sada u BiH nema spalionice životinjskog otpada, tako da Perutnina Ptuj koristi usluge u jednoj od spalionica u Srbiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije