Srbija zainteresovana za gradnju aerodroma u Hercegovini

24.07.2020. 10:26 / Izvor: SRNA
Srbija zainteresovana za gradnju aerodroma u Hercegovini

Vučić kaže da će i nakon izgradnje auto-puta do Požege, pa odatle do Kotromana, odnosno do Višegrada, mnogo vremena biti potrebno da se stigne do Trebinja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer u Banjaluci da je Srbija zainteresovana da sa Vladom RS-a počne razgovore o izgradnji aerodroma u istočnoj Hercegovini između Trebinja, Bileće i Gacka.

Vučić je naglasio da bi bio izgrađen aerodrom i kompletna infrastruktura i da bi Srbija uprvljala tim aerodromom na 30 do 35 godina, dodavši da tu nema profita, ali da smatra da je to od ogromnog strateškog značaja i za Srbiju i RS.

"Kada smo razgovaralai sa `MTU ` kompanijom, koja je jedna od najboljih njemačkih investitora koji je došao u Srbiju i počinju da grade fabriku u Staroj Pazovi, da mi pravimo motore za najmoćnije avione, oni su nam rekli da je to jedini posao koji ima garantovani biznis u narednih 60 godina, posebno manji avioni", rekao je Vučić na konferenciji novinare u Banjaluci nakon sastanka sa delegacijom RS-a koju su predvodili predsjednik Republike Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naglasio da je važno da se gradi mreža aerodroma i da Hercegovina bude dio toga jer će tako biti bolje povezana sa ostatkom RS-a i Srbijom.

Vučić kaže da će i nakon izgradnje auto-puta do Požege, pa odatle do Kotromana, odnosno do Višegrada, mnogo vremena biti potrebno da se stigne do Trebinja, "jednog od najljepših srpskih gradova".

"Zato bi bilo važno i da nastavimo i da pomognemo opstanku ljudi u Hercegovini i bližem povezivanju sa Beogradom. Spremni smo da uložimo značajan novac, zaposlimo ljude iz RS-a , koji bi na tom aerodromu radili i već u ponedjeljak naša delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje i da vidimo kako i kojom brzinom to možemo da uradimo", naglasio je Vučić.

On je dodao da se Srbija na današnjem sastanku obavezala da dodatno pomogne izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva i Beograd-Banjaluka.

"Sem izgradnje mosta na Savi kod Rače ići ćemo i na začajnu podršku izgradnji 17,1 kilometar do Bijeljine. Vrijednost je između 140 i 150 miliona eura, a mi ćemo u tome da učestvujemo sa 100 miliona eura i da damo najveći novac da bismo obezbijedili direktnu vezu između Bijeljine, kao drugog grada po veličini u Srpskoj", rekao je on.

On je rekao da se Srbija danas obavezala i da je spremna u narednih nekoliko dana uplati milion eura za Studentski centar "Nikola Tesla" - Paviljon tri, odnosno dvije trećine iznosa ovog projekta.

Predsjednik Srbije izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekata koje Srbija finansira u RS-u , ali i FBiH.

Vučić je rekao da se nada da će sve poslaničke grupe u parlamentima Srbije i RS-a podržati zakon o očuvanju i zaštiti srpskog jezika i ćirilice, koji bi trebalo da bude donesen u gotovo istovjetnom tekstu.

On je najavio da će Srbija, ukoliko bude potrebno, pružiti dodatnu finansijsku injekciju RS-u do kraja godine jer želi da pomogne narod u RS-u , poštujući najbolje odnose i sa BiH te poštujući Dejtonski sporazum, čiji je Srbija garant.

Sastanku delegacija Republike Srpske i Srbije prisustvovali su i i predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministri u vladama RS-a i Srbije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije