Investicije / PROJEKTI

Srebrenica i Bratunac: 9,1 milion KM za navodnjavanje

10.06.2020. 07:45 / Izvor: BHRT

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, u opštinama Bratunac i Srebrenica, održao je radne sastanke sa načelnicima.Razgovarali su o poljoprivrednim projektima u ovim opštinama,u koje je do sada uloženo 20 miliona maraka.

Jedan od osnovnih izazova za uzgajivače malina i drugih poljoprivrednih kultura predstavlja pitanje navodnjavanja. Vlada Republike Srpske uložila je 9,1 milion KM u izgradnju sistema za navodnjavanje, što će rezultirati porastom prinosa, kao i uvećanjem prihoda.

Zaga Lukić, korisnica - "Nismo mogli obrađivati, imamo jedno pedeset dunuma zemlje, voćnjak i kuća i ništa se nije moglo raditi jer nemamo vodu…Značiće nam mnogo i za malinu, za voćnjak i za sve“

U proteklom periodu, Vlada Republike Srpske investirala je i u druge projekte na području ovih opština – izgradnju vodoprivrednih objekata, a prije svega u regulaciju riječnih korita.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS - "Kada govorimo samo o vodoprivrednim objektima u zadnjih pet, šest godina, ovdje je uloženo oko 13.5 miliona KM a oko 5 miliona KM direktnih podsticaja za naše poljoprivredne proizvođače, a pola od tih 5 miliona čini malina, što je tipično za ovaj kraj, tako da možemo biti zadovoljni šta smo uradili na ovom području ali nećemo tu stati.“

Načelnik Opštine Bratunac ističe da je dobijena podrška i za izgradnju sekundarnih mreža za navodnjavanje i priključivanje korisnika.

Nedeljko Mlađenović, načelnik Opštine Bratunac - "Sada se radi i sekundarna mreža i upravo i to radimo uz pomoć Ministarstva gdje smo nabavili potrebni materijal i mašine a Opština preko rasadnika, odnosno D.O.O „Malina“ izvodi radove i vidimo danas ovdje želimo desetak novih proizvođača da prikopčamo na ovu mrežu”.

Za Opštinu Srebrenica od kapitalnog značaja je navodnjavanje skelanskog kraja.

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica - "Pričali smo i tome da taj skelanski kraj, s obzirom da ima pogodne uslove za razvoj poljoprivrede, da pokrenemo i neku preradu na tom području kako bi omogućili siguran plasman proizvoda ljudi koji se bave poljoprivredom.“

Ovom prilikom uručene su plakete ministru Borisu Pašaliću i direktoru Jedinice za koordinaciju u poljoprivredu Stefanu Mitroviću za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrede i ukupnom razvoju ovih lokalnih zajednica tokom 2019. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije