Investicije / PROJEKTI

Sredstva iz IPA fondova za projekat izgradnje vodovodnog sistema Komlenac

03.03.2014. 14:17 / Izvor: eKapija.ba

Opština Kozarska Dubica je među prvima u Republici Srpskoj koja će koristiti sredstva IPA fondova iz 2010. godine za sufinansiranje projekta “Izgradnja vodovodnog sistema Komlenac sa rekonstrukcijom i sanacijom gradske vodovodne mreže u opštini Kozarska Dubica”, a u okviru Projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”.

“Odbornici SO su jednoglasno na proteklom zasjedanju usvojili Odluku o prihvatanju grantovskih sredstava Evropske Komisije po ovom projektu u ukupnom iznosu od 1.900 000 eura. Za prvu fazu projekta odobreno je 880. 804 eura i u njenoj daljoj realizaciji koristiće se samo ova sredstva bez povlačenja kredita. Ostatak novca će se koristiti po potpisivanju ugovora sa izvođačima druge i treće faze radova”, pojasnila Tanja Burić načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Finansijsku konstrukciju ovog projekta, koji ima za cilj dugoročno kvantitativno i kvantitativno snabdijevanje opštine vodom za piće, predstavljaju 3. 000 000 eura kredita Evropske investicione banke, 1. 900 000 eura bespovratnih sredstva Evropske unije, koja su odobrena i 1.100 000 eura predinvesticija i tekućeg finansiranja opštine.

“Prema pravilima plasmana grant sredstava Evropske komisije po projektu “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” jedan od preduslova za njihovu raspodjelu opštinama je usvojena Odluka SO o prihvatanju istih. Krajem ljeta 2014. godine završiće prva faza izgradnje vodovodnog sistema "Komlenac" čija realizacija je počela u junu 2013. godine”, rekao je Mile Zlojutro načelnik opštine.

On je podsjetio da su u okviru ove faze završeni građevinski radovi na izgradnji bazena na Jezerinama, kapaciteta 500 kubika, te postavljeni potisni cjevovodi od ovog do bazena na Krivdića brdu.

”U ranijem periodu postavljeno je oko 7000 metara potisnog cjevovoda od bunara do bazena, a uskoro bi trebalo da krenu aktivnosti na sanaciji bunara i izgradnji dodatnog bazena na Krivdića brdu”, rekao je Zlojutro i dodao da će se u drugoj fazi projekta raditi rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, te da su u toku aktivnosti na izradi projekta za treću fazu, koja podrazumijeva širenje mreže za nepokriveno gradsko područje i grananje vodovodne mreže prema Knežici, odnosno selima na tom području.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije