Investicije / PROJEKTI

Stanić Group i njemačka firma pokreću milionski projekt u Mostaru

30.04.2014. 14:23 / Izvor: eKapija.ba

Jedna od vodećih njemačkih firmi za proizvodnju vapna SCHAEFER KALK Gmbh & Co i kompanija BFS iz sastava grupacije Stanić, započinju novi proizvodni projekt vrijedan 30 miliona eura, a najavljeno je otvaranje novih 150 radnih mjesta.

Kako je saopćeno iz Stanić Group, cjelokupna proizvodnja bit će izvezena na tržišta Afrike, Azije i Evropske unije (EU).

Cijeli ovaj projekt predstavljen je predstavnicima Privredne komore Njemačke prilikom njihove službene posjete Stanić Group u Kreševu, a direktor Alexander Mardian obećao je maksimalnu pomoć u realizaciji projekta.

Upravljačke strukture Mostara, dodaju iz spomenute grupacije, rade na užurbanom pripremanju dokumentacije za izdavanje potvrde oko uzimanja probnih količina kamena vapnenca, nakon čega će u pogonima BFS-a u Kreševu biti izvršena probna proizvodnja.

“Sve dosadašnje analize koje smo napravili pokazuju zadovoljavajući kvalitet kamena na pomenutoj lokaciji. Zbog toga su BFS i SCHAEFER KALK uputili pismo namjere Gradu Mostaru za izgradnju fabrike vapna. Grad Mostar odabran je zbog blizine Luke Ploče, budući će kompletna proizvodnja biti izvezena preko te luke na afričko i azijsko tržište. Također, izvozit ćemo na tržište EU. Iskreno se nadam da će fomalno-pravni dio od strane Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona biti završen u što skorije vrijeme kako bi se mogla izvršiti industrijska proba u vapnari Kreševo, a isto tako i pripremati dokumentacija za izgradnju nove vapnare”, izjavila je direktorica BFS-a Sanela Kozadra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije