Stanovnici Gandijeve ulice protiv izgradnje desetospratnice

02.06.2020. 14:32 / Izvor: Akta.ba
Stanovnici Gandijeve ulice protiv izgradnje desetospratnice

Međuentitetska linija razgraničenje na ovom dijelu Dobrinje je definisana arbitražnom odlukom sudije Diarmuid Sheridana iz 2001. godine.

Stanovnici zgrade u Gandijevoj ulici u sarajevskom naselju Dobrinja okupili su se jučer kako bi mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo zbog najavljene izgradnje desetospratnice na parkingu ove ulice.

Također, građani su blokirali radove automobilima jer je, kako kažu, došlo i "prekrajanja" entitetske linije.

Kako je za Akta.ba rečeno iz Opštine Istočna Ilidža, međuentitetska linija razgraničenje na ovom dijelu Dobrinje je definisana arbitražnom odlukom sudije Diarmuid Sheridana iz 2001. godine.

Navedeni dio parkinga je po toj odluci, koja je konačna i obavezujuća, pripao Republici Srpskoj, odnosno u sastavu je opštine Istočna Ilidža.

Investitor je firma NPL-PROJECT d.o.o. Istočno Sarajevo, koji će na ovom mjestu graditi stambeno-poslovni objekat spratnosti SU+P+8.

Iz Opštine Istočna Ilidža nam je potvrđeno da je izdata građevinska dozvola, a na osnovu Urbanističkog plana Opštine Istočna Ilidža, urbanističko-tehničkih uslova, stručnog mišljenja izdatog od ovlaštene projektantske kuće i pribavljenih saglasnosti komunalnih preduzeća.

"Važno je reći da se navedeni parking skraćuje do međuentitetske linije, a na dijelu koji pripada Opštini Istočna Ilidža obezbjeđuje pristup iz Ulice Ive Andrića, odakle će se vršiti snabdijevanje gradilišta materijalom", navode iz Opštine za Akta.ba.

Inače, Opština je potpisala Sporazum o izvođenju radova na vanjskom uređenju sa istim investitorom koji je dobio nalog da ogradi građevinsku parcelu, napravi plan gradilišta i uđe u radove.

Takođe, napominju kako je investitor dužan na vidnom mjestu istaći broj građevinske dozvole, rok izvođenja radova kao i izgled budućeg objekta.

"Ovo nije prvi slučaj i jedini parking koji je podijeljen između opština Istočna Ilidža i Novi Grad, tj. entiteta, te podsjećamo na parking na Dobrinji 4 koji se nalazi na garažama i jednostrano je podijeljen", napominju iz Opštine Istočna Ilidža.

Inače, radi se o firmi čiji je vlasnik Siniša Lubura, osnovana kao veleprodaja i maloprodaja računara i kompletne računarske opreme. 

Proteklih godina firma se brzo razvijala i napredovala, pa iza sebe ima nekoliko završenih projekata širom Bosne i Hercegovine.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije