Stanovnici Hrasnog Brda traže uključenje na novi kružni tok

29.04.2017. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Stanovnici Hrasnog Brda traže uključenje na novi kružni tok

Nekoliko desetina stanovnika sarajevskog naselja Hrasno Brdo ponovo su se okupili na trasi južne longitudinale.

Nekoliko desetina stanovnika sarajevskog naselja Hrasno Brdo ponovo su se jučer okupili na trasi južne longitudinale, na mjestu gdje bi se trebao graditi kružni tok na koji ne bi imali direktno uključenje.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo obratio se mještanima Hrasnog Brda koji su u posijepodnevnim satima blokirali saobraćajnicu kod pekare AS.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo odmah po završetku sjednice Općinskog vijeća zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Anom Baltić, vijećnicima, te članovima kolegija općinskog načelnika, otišao je na lokaciju gdje su okupljeni mještani Hrasnog Brda blokirali raskrsnicu na kojoj treba biti izgrađen kružni tok.

Načelnik Koldžo je okupljenima kazao da je Vlada Kantona Sarajevo prihvatila sve njihove zahtjeve, te da je zadužila Direkciju za puteve KS da ih realizuje. Naime, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela Zaključak sljedećeg sadržaja, a koji je objavljen na službenoj web stranici:

"Podržava se realizacija Projekta izgradnje druge faze Južne longitudinale uz prihvatanje zahtjeva građana MZ Hrasno Brdo i izradu novog projektnog rješenja raskrsnice sa IV transverzalom. Novo projektno rješenje se usvaja uz poštivanje funkcionalnosti i bezbjednosti saobraćaja na predmetnoj raskrsnici. Ministarstvu saobraćaja - Direkciji za puteve nalaže se da kao investitor pribavi potrebne saglasnosti i pristupi korekcijama projekta uz prihvatanje novoprojektovanih elemenata koji odstupaju od tehničkih normativa. Odobrava se izvođenje radova koji su uzrokovani novim rješenjem, a što će prouzrokovati dodatne troškove projektovanja i zastoja radova, kao i produženje roka izvođenja radova."

Navedeni Zaključak rezultat je maksimalnih napora Općine Novo Sarajevo koja je, iako nenadležna jer se radi o projektu resornog kantonalnog ministarstva, insistirala i nastavit će ulagati napore za donošenje rješenja kojim će se uvažiti zahtjevi stanovnika ovog mjesnog područja. Ovom prilikom općinski načelnik je naglasio da će odmah zatražiti od nadležnog Ministarstva saobraćaja KS dodatne detalje koji se tiču navedenog zaključka Vlade. Kada je u pitanju pothodnik o kojem su građani također izražavali negodavanje, načelnik Kodžo je istakao da će ovaj podzemni pješački prolaz biti osvijetljen najmodernijom rasvjetom i imati 24-satni video nadzor. 

Nakon obraćanja općinskog načelnika mještani su se razišli.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije