Stara škola u Razboju dobila novi krov

06.11.2013. 08:37 / Izvor: eKapija.ba
Stara škola u Razboju dobila novi krov

Radovi su povjereni građevinskoj firmi Arting-invest iz Gradiške, čiji je vlasnik Boško Kasagić bivši učenik ove škole. Učešće je uzeo i vlasnik banjalučke građevinske firme Hidrokop Radoslav Babić koji je proveo djetinjstvo u ovoj ustanovi.

Stara osnovna škola iz Razboja juče je konačno stavljena pod krov a ovaj objekat će nakon 107 godina uskoro biti u potpunosti obnovljen. Sredstva su obezbjeđena iz Fondacije "Srpska narodna osnovna škola Stapari" koja je osnovana u cilju prikupljanja novca za sanaciju objekta. Do sada je na račun Fondacije uplaćeno 20 hiljada maraka iz kabineta predsjednika RS Milorada Dodika dok je tri hiljade maraka donirala Opština Srbac a dio novca su izdvojili privrednici i bivši učenici ove škole.

„Uspjeli smo objekat staviti pod krov prije početka zimske sezone a izgradnju nastavljamo na proljeće, kada ćemo sanirati prostorije. Očekujem da se na donatorskoj večeri koju ćemo organizovati u decembru u Bardači odazove oko 450 donatora“, kaže predsjednik građevinskog odbora, Stevo Srdić i ističe da su radovi na sanaciji krova završeni za svega 12 dana.

Ova škola ima veliki značaj za cijelo selo, jer se radi o svojevrsnom kulturno-istorijskom spomeniku, koji je vremenom u znatnoj mjeri oštećen i prijetilo mu je urušavanje.

Kako bi spasili nekad najljepšu građevinu u ovom kraju, prošle godine se okupila grupa bivših učenika, a sada uglednih biznismena, profesora, ljekara i pravnika koji su formirali Inicijativni odbor za izradu projekta sanacije i rekonstrukcije. Među njima je bio i Srpčanin, profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu koji je prihvatio da uradi studiju o ekonomskoj opravdanosti sanacije.

„U ljetopisu škole postoje podaci da je uz saglasnost tadašnje austrougarske uprave školu 1906. godine sagradila Crkvena opština Stapari, a njen naziv bio je Srpska narodna osnovna škola. Kroz nju je prošlo nekoliko hiljada učenika iz devet sela Lijevča polja“, kaže Srdić i dodaje da je 1907. godine prvi razred ove škole pohađalo 30 učenika a nastavu je izvodio lokalni sveštenik Rovin Bubnjević koga je kasnije naslijedila prva učiteljica Danica Kotur.

Radovi su povjereni građevinskoj firmi „Arting-invest“ iz Gradiške, čiji je vlasnik Boško Kasagić bivši učenik ove škole. Učešće je uzeo i vlasnik banjalučke građevinske firme „Hidrokop“ Radoslav Babić koji je proveo djetinjstvo u ovoj ustanovi.

„Svako od nas je pomogao koliko je mogao kako bismo školi vratili stari sjaj. U vrijeme kad sam ovdje pohađao nastavu sjedilo nas je po troje u jednoj klupi i svako jutro smo doručkovali hljeb i mlijeko u prahu. Bilo je vrijeme sirotinje i neimaštine, ali bili smo srećni“, kaže mještanin Milorad Vidović.

Učenici iz Razboja sada pohađaju nastavu u novom objektu koji je počeo sa radom 1969. godine. Direktor škole Mile Majdanac kaže da đaci sada imaju mnogo bolje uslove za rad, jer su prije 10 godina dobili novu fiskulturnu salu i igralište.

„Iako smo kvalitetno opremljeni, nemamo dovoljno učenika koji bi popunili sportske terene. Nekada je bilo oko 700 đaka u našoj ustanovi a sada ih je par stotina manje“, kaže Majdanac i dodaje da i njega vežu lijepe uspomene na zgode i nezgode u nekadašnjoj školi.

Renovirane prostorije u staroj školi bićeustupljene mjesnoj zajednici i drugim organizacijama za obavljanje kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti a ovdje će se nalaziti i nova školska biblioteka. U planu je da se jednog dana otvori i Zavičajni muzej.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije