Stari Grad: Uskoro počinje obnova Baščaršijskog trga

17.03.2015. 15:26 / Izvor: eKapija.ba
Stari Grad: Uskoro počinje obnova Baščaršijskog trga

Baščaršijski trg jedna je od najopterećenijih pješačkih saobraćajnica u starom jezgru grada. Namijenjen je prvenstveno pješačkom saobraćaju, a motorni saobraćaj je dozvoljen isključivo komunalnim vozilima.

Firma “Neimari” krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca počinje obnovu Baščaršijskog trga, najavljeno je iz Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo, nakon otvaranja tenderskih ponuda.

Kako se navodi na internet stranici Općine Stari Grad Sarajevo, u prostorijama Turske uprave za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) jučer je u prisustvu načelnika Općine Stari Grad i zamjenika načelnika turske Općine Osman Gazi, koja će finsnirati 50 odsto projekta, organizovano otvaranje tenderskih ponuda za obnovu Baščaršijskog trga.

Nakon provedene procedure izabran je najpovoljniji ponuđač tj. firma "Neimari" koja će nakon 33 godine uraditi kompletnu rekonstrukciju Baščaršijskog trga.

"Vrlo brzo bi TIKA i firma 'Neimari' trebali potpisati ugovor, nakon čega bi radovi ukoliko to vremenski uslovi dozvole trebali početi krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca", pojasnili su u Službi.

 Za realizaciju ovog velikog projekta općine Stari Grad Sarajevo i Osman Gazi iz Burse prebacili su Turskoj upravi za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) po 550.000 KM.

Jučerašnjem otvaranju tenderskih ponuda prisustvovali su i predstavnici Turske uprave za međunarodni razvoj i saradnju, Službe za investicije,  komunalne i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, te firmi (“Bosman” iz Sarajeva, “Neimari” iz Sarajeva, “Vlašić gradnja” iz Travnika i “Građevinar Faić” iz Mostara) koji su se prijavile na Poziv.

Podsjećamo, Baščaršijski trg je jedna od najopterećenijih pješačkih saobraćajnica u starom jezgru grada. Namijenjen je prvenstveno pješačkom saobraćaju, a motorni saobraćaj je dozvoljen isključivo komunalnim vozilima, te vozilima za snabdijevanje u satima kada ima najmanje pješaka.

Baščaršijski trg je nepravilnog oblika čija duža strana iznosi 219,59 m. Širina trga je promjenjiva zbog objekata koji se nalaze sa obje strane, a kreće se od 10-44 m. Na centralnom dijelu Trga nalazi se Sebilj sa klupama za odmor i česmama sa vodom za piće. Postojeća kolovozna konstrukcija je od kamenih ploča hreše i bit će u potpunosti uklonjena. Obnovom je, osim ploča, planirana i zamjena svih podzemnih instalacija, koje su stare više od 70 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije