Stečaj u "Unisu" nada i za IGA

30.12.2019. 08:30 / Izvor: Glas Srpske
Stečaj u 'Unisu' nada i za IGA

U Izvozno-kreditnoj agenciji (IGA) BiH, koja već šest godina grca u problemima, očekuju da bi stečaj u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” mogao donijeti rješenje.

U Izvozno-kreditnoj agenciji (IGA) BiH, koja već šest godina grca u problemima, očekuju da bi stečaj u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” mogao donijeti rješenje i za njih, s obzirom na to da najviše novca potražuju od tog propalog preduzeća.

IGA je upala u probleme jer je “Unisu” 2013. godine dala garancije i kredite u vrijednosti od skoro 200 miliona KM, što je bilo mnogo više od njenog kapitala. Kada je “Unis” dospio u probleme, za njim je pala i IGA.

U IGA ističu da otvaranje stečaja u “Unisu”, za njih, kao i za sve druge povjerioce, znači da se prekidaju svi sudski postupci u kojima je  ta propala fabrika jedna strana u postupku.

"U zakonskom roku ćemo prijaviti svoja potraživanja i pratiti postupak stečaja. IGA je bila među povjeriocima koji su u periodu između 2016. i  2017. prihvatili plan finansijskog i operativnog restrukturisanja “Unisa”, koji, nažalost, nije realizovan predviđenom dinamikom, a što je bila najbolja opcija za povjerioce", istakli su u IGA.

Dodali su da ostaje da se vidi da li će stečaj ići u smjeru namirivanja povjerilaca i gašenju fabrike, ili ka revitalizaciji poslovanja.

Podsjećaju da, uprkos otežanom poslovanju, i dalje pružaju finansijske usluge izvoznicima u skladu sa svojim mogućnostima, koje su, kako navode, veoma ograničene.

"Poslovanje u proteklih devet mjeseci je bilo smanjeno, u očekivanju rješavanja statusa IGA od strane vlasnika

Agencije se kroz izvještaje Upravnog odbora IGA redovno obavještavaju o kontinuiranom padu aktivnosti kod svih proizvoda i usluga koje IGA nudi izvoznicima. U skladu s tim, evidentan je pad prihoda od kamata i premija, što su posljedica smanjenja aktivnosti", naveli su u IGA i dodali da i dalje ostvaruju operativne prihode dovoljne za pokriće operativnih troškova.

Pojašnjavaju da su kontinuirani zahtjevi koje dobijaju od izvoznika u BiH veći od njihovih mogućnosti.

"To ukazuje na potrebu postojanja Izvozno-kreditne agencije, zbog čega je neophodno da se vlasnici IGA, BiH i entiteti, odrede o daljem radu agencije", naveli su u IGA.

Dodaju da su njihove aktivnosti u ovoj godini uglavnom bile iz domena kreditnog osiguranja, izvoznih garancija i finansiranja pripreme proizvodnje i faktoringa.

Stečaj u derventskom “Unisu” otvoren je 17. decembra.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću.

Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije