Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Stečajna masa "Unisa" teška svega 48 miliona KM

13.07.2020. 09:08 / Izvor: Glas Srpske

 Procijenjena vrijednost popisane imovine u derventskoj Fabrici cijevi u stečaju je oko 48 miliona maraka, što po svemu sudeći neće biti dovoljno da se namire svi koji su stali u red za naplatu od “Unisa”.

Stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević rekao je za “Glas Srpske” da su procjenitelji završili posao na terenu, te da je konačno poznata vrijednost stečajne mase.

"Iako je procjena završena ništa dalje ne možemo raditi zbog trenutne epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi. Okružni privredni sud u Doboju ne može da zakaže ročište jer je dozvoljeno maksimalno 50 osoba u zatvorenom prostoru, a nas je mnogo više tako da je pitanje kada ćemo dobiti termin",  rekao je Đurđević.

Istakao je da procijenjena vrijednost imovine od oko 48 miliona maraka sigurno neće biti dovoljna, a u prvom redu namiriće se banke koje imaju hipoteke.

"Trebalo bi mnogo novca više, ali je teško da sada govorim o ciframa prije nego što bude održana Skupštinu", rekao je Đurđević, podsjetivši da su na adresu nekadašnjeg privrednog giganta stigle 84 prijave potraživanja povjerilaca koji čekaju naplatu dugovanja.

Predstavnica povjerilaca iz reda radnika "Unisa" Radoslava Milanković kaže za “Glas Srpske” da zaposlene mnogo više brine to što Vlada Srpske još nije donijela rješenje o socijalnom zbrinjavanju radnika.

"Imali smo obećanja bivših ministara rada da će nam radni staž biti uvezan i sva prava priznata, ali to se ni do dan danas nije dogodilo. Apelujem na nadležne da stanu na stranu radnika kako bi oni koji su stekli uslove za penziju mogli da ostvare to pravo", rekla je Milankovićeva i podsjetila da su radničke knjižice zaključene za svih 114 radnika “Unisa”.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je da do polovine iduće sedmice očekuje sastanak sa ministrom privrede i preduzetništva RS Vjekoslavom Petričevićem kako bi bio realizovan dogovor u vezi sa rješavanjem problema radnika “Unisa”.

"Plan je da se uplati oko jedan odsto za zaposlene koji koriste prava sa biroa te da se za 12 radnika koji su stekli uslove za penziju uplate doprinosi. Ministarstvo će podnijeti zahtjev Vladi da se uplati ukupno 243.000 maraka za rješavanje tih problema", rekao Peulić.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom prošle godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovan Lazo Đurđević. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra prošle godine.

IGA

Problemi u "Unisu" traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije