Stečajni i likvidacioni postupci obilježili 2019. godinu

02.03.2020. 15:40 / Izvor: Akta.ba
Stečajni i likvidacioni postupci obilježili 2019. godinu

Stečajni i likvidacioni postupci kompanija u Bosni i Hercegovini obilježili su 2019. godinu.

Stečajni i likvidacioni postupci kompanija u Bosni i Hercegovini obilježili su 2019. godinu.

Zijad Fazlagić, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika rekao je za naš portal da svi stečajevi teku prema zakonu, a čitav proces nadziru sudije.

S druge strane, što se tiče norme Odjeljenja koja je propisana Pravilnikom o orijentacionim mjerilima, Odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu​ je postiglo normu u procentu od 145,34%.

"Sve sudije su ispunile normu", potvrđeno je iz Općinskog suda u Sarajevu za Akta.ba.

Kada je riječ o efektivnosti rješavanja ovih postupaka, Privredno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu je u 2019. godini rješavalo predmete privrednih sporova (Ps), stečajnih postupaka (St) i likvidacionih postupaka (L). 

"U skladu sa odredbom člana 27. stav 3. Zakona o sudovima u Federaciji BiH, na rješavanju ovih predmeta u toku godine radilo je devet sudija. Kada je riječ o rezultatima rada u protekloj godini, na referatu privrednih sporova na početku godine bilo je ukupno 1.109 neriješenih predmeta. U toku godine zaprimljeno je 1.267, a riješen je 1.151 predmet. Na kraju godine ostalo je neriješenih 1.225 predmeta", navode.

Na referatu likvidacije pravnih lica (L) na početku 2019. godine bilo je neriješenih 229 predmeta. Tokom godine zaprimljeno je 309 novih, a riješena su 294 predmeta. Na kraju godine ostalo je 224 neriješena predmeta.

Na referatu stečajnih predmeta (St) na početku godine bilo je 224 neriješenih predmeta, u toku godine zaprimljeno je 149, riješeno je 161 i na kraju godine ostalo je neriješenih 216 predmeta.

Prema podacima rubrike Stečaj i kompanije u stečaju na portalu Akta.ba, tokom 2019. godine objavljeno je 324 poziva na stečajni i 686 poziva na likvidacioni postupak. Od toga su zaključena 334 stečaja i 582 likvidacije pravnih lica u Bosni i Hercegovini. Odbijeno je oko 100 prijedloga za provođenje stečajnog postupka nad pravnim licem.

Najviše likvidacionih poziva objavljeno je u aprilu 2019. godine i to 74, zatim u maju 70, te u martu 68. Kada je riječ o pozivu na stečajni postupak, najviše ih je objavljeno u decembru prošle godine, njih 37, dok je u februaru i oktobru objavljeno 34 poziva.

Inače, još se čeka na usvajanje Novog zakona o stečaju kojim se uređuje predstečajni postupak i uvodi finansijsko i operativno restrukturiranje privrednih subjekata.

"Novi zakonski tekst odnosi se na povećanje efektivnosti stečaja, smanjenje broja ugašenih firmi, revitalizaciju dužnika, rok okončanja stečajnog postupka", kazali su iz Federalnog ministarstva pravde za Akta.ba.

Napominju da zakonske izmjene koje su u parlamentarnu proceduru upućene u osmom mjesecu 2018. godine, uređuju pitanje redosljeda namirenja stečajnih povjerilaca, prevashodno radnika stečajnog dužnika i troškova postupka.

Podsjetimo, važeći Zakon o stečajnom postupku donesen je 2003. godine i pretrpio je dvije izmjene i dopune, a ekonomske i socijalne prilike u Federaciji BiH su se znatno promijenile zbog čega je predloženo donošenje novog zakona.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije