Stigle ponude za kupovinu Agrokopa

19.04.2013. 15:26 / Izvor: Fena
Stigle ponude za kupovinu Agrokopa

U Okružnom privrednom sudu u Trebinju danas su otvorene ponude za kupovinu Poljoprivrednog kombinata "Agrokop" u stečaju.

U Okružnom privrednom sudu u Trebinju danas su otvorene ponude za kupovinu Poljoprivrednog kombinata "Agrokop" u stečaju. 

Od pet pristiglih ponuda uvjete stečajnog upravnika ispunio je bivši većinski vlasnik Aleks Kostović i konzorcij četiri firme koji su okupile Vinarija "Tvrdoš" i firma "Plans-global" iz Zvornika.

Bivši većinski vlasnik "Agrokopa" Aleks Kostović ponovo bi rukovodio preduzećem i stečajnom upravniku ponudio je pet miliona KM za kupovinu preduzeća, ali tek kada proda svoju imovinu u Americi.

Konzorcij, koji čine "Global plants", podrumi Manastira Tvrdoš, vinarija "Anđelić" i firma "Bankom" Milana Pešuta, dao je ponudu o preuzimanju dijela duga "Agrokopa" i za investiranje 2,5 miliona KM u vinograde.

Ponude su uglavnom dostavile firme i osobe koje su ranije upravljale "Agrokopom", stvorile više od šest miliona KM duga i dovele do stečaja.

„Od pet ponuda razmatrali smo dvije. Prethodni vlasnik 63 posto akcija Aleks Kostović dao je ponudu od 2,5 miliona eura, ali pod uvjetom da proda imovinu u Americi, a drugi je konzorcij četiri preduzeća i vinarije iz Trebinja. Od njih smo tražili da nam do 11. maja dostave bankarske garancije i depozit od 50.000 KM, a o ponudama će na skupštini povjerilaca odlučiti povjerioci "Agrokopa". Ne znam ko je ranije upravljao i ko je odgovoran za to što je preduzeće otišlo u stečaj. Svi radovi u vinogradima teku po planu i ove godine očekujemo dobar rod grožđa“, kazao je Vlado Simović, stečajni upravnik.

"Agrokop" ima dug od 6,2 miliona KM, a od 36 radnika svega 12 stalno zaposlenih, zajedno sa sezoncima, trenutno radi u vinogradima.

Iako je ranije bila zainteresovana za kupovinu "Agrokopa", firma "Premium vinogradi", iza koje stoje švicarski investitori, nije dostavila validnu ponudu za kupovinu akcija.

"Premium vinogradi", "Nikola Tesla" i "Partizan-trade" iz Beograda nisu ispunili uvjete stečajnog upravnika, prenosi BN TV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije