Stiže i grant EU: Dogodine 50 miliona KM u javne projekte

20.11.2019. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Stiže i grant EU: Dogodine 50 miliona KM u javne projekte

Više od 50 miliona KM dogodine će biti uloženo u kapitalne javne projekte u Banjoj Luci, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Više od 50 miliona KM dogodine će biti uloženo u kapitalne javne projekte u Banjoj Luci, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom strateškog savjetovanja na Mrakovici, Radojičić je naglasio da je prvobitni plan kapitalnih ulaganja znatno uvećan, zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) za više projekata vodosnabdijevanja na seoskom i prigradskom području.

Evropska unija će Banjoj Luci dodijeliti bespovratni grant od četiri miliona evra, što će biti najveći grant evropskih institucija još od djelimične obnove Kastela. Sveukupno, u naredne tri godine u vodosnabijevanje i kanalizacionu mrežu, biće uloženo 25 miliona maraka, što znači da će biti izgrađeno na stotine kilometara nove mreže, sa ciljem da se voda obezbijedi za 95 odsto stanovništva na cjelokupnom području Banje Luke – rekao je Radojičić.

Govoreći o planovima za iduću godinu, Radojičić je istakao da bi dogodine trebalo da bude izgrađen most u Srpskim toplicama, započeta izgradnja velikog mosta u Docu, raspisan međunarodni konkurs za rješenje nove koncertno – kogresne dvorane, te nastavljena realizacija već započetog projekta vodosnadbijevanja, koji bi vodu trebao dovesti do više od 10.000 stanovnika.

On je dodao da se u oblasti saobraćaja planira još nekoliko novih saobraćajnica kao i završetak postojećih, te da se užurbano radi i na obnovi, izgradnji i projektovanju više vrtića, gdje će smještaj dobiti 450 mališana.

Započet je i projekat besplatnih zdravstvenih pregleda, koji je do sada obuhvatio šest naselja, a iduće godine nastavljamo u još 25 mjesnih zajednica. Tokom tri godine trajanja projekta, planiramo da u njemu učestvuje oko 100.000 stanovnika našeg grada. Tu je i program „Zdravo starenje“ koji će obuhvatiti populaciju od oko 40.000 penzionera u gradu – kazao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, najavio je da će dogodine biti izgrađene tri nove kružne raskrsnice, te da će biti proširena saobraćajnica u Ulici Ivana Gorana Kovačića, na potezu od „Lesnine“ do „Centruma“.

Nove kružne raskrsnice gradiće se kod Lesnine, na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića te kod marketa „Kort“ u Lazarevu. Trenutno, pripremamo dokumentaciju i rješavamo imovinsko-pravne odnose i nadamo se da će ubrzo biti izabran izvođač za kružni tok kod „Lesnine“, kako bi u nastavku ovog projekta, već tokom iduće godine, a možda i istovremeno, izgradili i saobraćajnicu sa četiri kolovozne trake i obostranim pješačkim i biciklističkim stazama – rekao je Sandić.

Istovremeno, Sandić je najavio da nas 2020. godine očekuje nastavak izgradnje centralne saobraćajnice kroz Šargovac, za što je predviđeno milion KM, ali i više projekata u gradskom središtu, poput izlaska iz Ulice Sime Šolaje na obližnji kružni tok i izgradnja saobraćajnice pored hotela „Palas“ čime bi Gajeva ulica bila povezana sa centralnom gradskom ulicom. Takođe, na seoskom području se očekuje asfaltiranje najmanje 12 kilometara makadamskih uteva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije