Investicije / PROJEKTI

Stiže ruski kredit od 70 miliona eura za RS

01.04.2014. 14:38 / Izvor: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su razgovori u vezi sa ruskim kreditom za Republiku Srpsku završeni i da vrlo brzo stiže prva tranša novca u iznosu od 70 miliona eura.

Predsjednik Srpske je naglasio da su uslovi tog kredita dobri i da će dodatni novac od 200 miliona evra biti obezbjeđivan u kontinuitetu, u toku ove godine.

"Obezbjeđujemo našu likvidnost na način koji podrazumijeva i mogućnost da se od različitih finansijskih institucija nađu određena sredstva. Mišljenja smo da je MMF bio potpuno nekorektan ili tendenciozan kada je prije pet godina insistirao na plasmanu svojih sredstava u BiH, a vraćanje kredita locirao na pet godina u gotovo nemogućim uslovima", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da ruski kredit nije novo povećanje zaduživanja, već je riječ o nekoj vrsti restrukturiranja postojećeg duga.

Pojašanjavajući zbog čega Republika Srpska uzima kredit od ruske komercijalne banke, predsjednik Dodik je naglasio da je ključna politika za naredni period da se Srpska "riješi" MMF-a, jer on nije samo finansijska nego i politička organizacija.

"U ovoj godini dospijeva oko 500 miliona KM raznih obaveza, te je u tom pogledu ovo najteža godina, ali već iduće godine naše obaveze padaju na 300 miliona. To govori da MMF nijednog trenutka nije htio da razgovara da se olakša situacija, nego je samo još više usložnjavao", rekao je Dodik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije