Stižu pisma namjere: Na vidiku investicije od Slovenije do Holandije

21.06.2017. 09:35 / Izvor: Nezavisne novine
Stižu pisma namjere: Na vidiku investicije od Slovenije do Holandije

Osim u potpunosti očuvane infrastrukture novog pogona "Novoteksa", komparativna prednost je blizina aerodroma Dubrovnik.

Investiciona konferencija koja je nedavno održana u Trebinju prouzrokovala je već nekoliko pisama namjere za obnovu privrede, ali i pomoć u domenu obrazovanja. Tako Zijad Arapčić, predsjednik Udruženja osoba s invaliditetom, već prikuplja potrebnu dokumentaciju za izgradnju fabrike za proizvodnju medicinske urološke opreme, a Slovenac Željko Blažeka je poslao ponudu za projekte iz oblasti zaštite prirodne sredine, obrazovanja i komunalne energetike.

Mijat Šarović, iz Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama u Trebinju, kaže da je sve već završeno i da bi uskoro trebalo da otpočne gradnja ove fabrike, koja bi trebalo da bude druga u Evropi te vrste i zapošljavala bi oko 170 radnika, uglavnom osoba s invaliditetom.

"Na ovaj bi se način moglo zaposliti još oko 1.000 lica s invaliditetom koji bi mogli raditi po kućama, a budući da sam svjestan nezavidne materijalne situacije ovih osoba, mogu sa sigurnošću potvrditi koliko će im to značiti", kaže Šarović.

Željko Blažeka sa Instituta za ekološki inžinjering iz Maribora ponudio je dvije mogućnosti pomoći kod opremanja već izgrađenih objekata, a to su ili donacije od 30 odsto sredstava ili beskamatno kreditiranje.

Pisma namjere u lokalnu trebinjsku administraciju stižu i iz oblasti tekstilne industrije, s namjerama Holanđana, kao i privrednika Srednjeg istoka da ulažu u ovu privrednu granu. Naime, osim u potpunosti očuvane infrastrukture novog pogona "Novoteksa", komparativna prednost je blizina aerodroma Dubrovnik, koji je, kao i blizina ovog drevnog grada, ogromna prednost i kod razvoja turizma. Štaviše, u Trebinju se grade još dva nova hotela i niče kompleks "Grad sunca".

Iako radne snage neće nedostajati, s obzirom na to da je na trebinjskoj berzi rada na kraju prošle godine registrovano ukupno 4.659 lica, u Zavodu za zapošljavanje RS Filijala Trebinje kažu da su svi oni imali mogućnost prekvalifikacije i dokvalifikacije, a i sada je završen jedan takav poziv Vlade RS. "U projektu prekvalifikacije i dokvalifikacije smo za 500 lica izdvojili 500.000 maraka i ovakve projekte ćemo, po potrebi, i nastavljati", kaže Dragan Popovoć, direktor Fonda PIO Filijala Trebinje.

Od njega smo saznali i da se u odnosu na 2016. godinu broj nezaposlenih u Hercegovini smanjio za šest odsto, a u prvih pet mjeseci 2017. godine za 1,7 odsto.

U Gradskoj upravi ističu da su naročito raspoloženi za potpuno nove projekte koji bi se realizovali u saradnji s gradom Trebinjem, gdje se na raspolaganje investitorima nudi 887 hektara zemljišta u gradskom vlasništvu koje je potpuno spremno za investiranje. Među započetim investicijama spremnim za ulaganje su Poslovna zona Volujac i Ekonomska zona Novo Trebinje, koja se naslanja na novoplaniranu zapadnu gradsku obilaznicu koja će se razvijati s ostalom gradskom infrastrukturom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije