Što prije okončati radove na izgradnji nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti

08.05.2018. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Što prije okončati radove na izgradnji nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti

Vrijednost projekta je 10 milona KM. Do sada su završene dvije faze njegove realizacije.

Nastavak realizacije projekta izgradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) na Skenderiji, bio je povod današnjeg sastanka predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić i premijera Adema Zolja sa direktorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem, dekanom ove akademije Pjerom Žalicom i prorektorom UNSA za umjetnost, kulturu i sport Zijadom Mehićem.

"U interesu nam je da naši studenti glume, režije, dramaturgije i produkcije što prije dobiju funkcionalan prostor, kao i najbolje uvjete za njihovu edukaciju", poručila je predsjedateljica Babić na čiju je inicijativu današnji sastanak i organizovan.

Dodala je da se bosanskohercegovačka filmska umjetnost veže za izuzetno uspješne glumce, reditelje i producente koji su završili upravo sarajevsku Akademiju.

"Kulturu je potrebno svakodnevno njegovati i naši umjetnici su sigurno najbolji promotori i ambasadori domovine", podcrtala je predsjedateljica Babić.

Premijer Zolj je rekao kako Kanton Sarajevo od samog početka podržava ovaj vrlo značajan projekt te da će učiniti sve da se radovi što prije privedu kraju.

Temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još uvijek, nažalost, nije završen. Vrijednost projekta je 10 milona KM. Do sada su završene dvije faze njegove realizacije.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je investitor, a zadužen je i za nadzor radova. Njegov direktor Hulusić pojašnjava da je u toku realizacija treće faze ovog projekta. Završena je izgradnja fasade, a za vanjsko uređenje će ovaj zavod obezbijediti sredstva u iznosu od 950.000 KM i 500.000 KM kroz kapitalni projekt opremanja.

"Mi smo do sada štedili i ulagali u kupovinu kamera, rasvjete, a uvijek smo dobro sarađivali s Kantonom Sarajevo", naglasio je dekan Žalica te dodao kako je završetak izgradnje ove zgrade za sve umjetnike izuzetno važno jer će im osigurati odlične uslove za obrazovanje budućih generacija glumaca, režisera, scenarista, producenata.

Po riječima prorektora Mehića, nova zgrada imala bi sve vježbaonice potrebne studentima svih odsjeka, kabinete za nastavnike, multimedijalne sale, mali tv studio, te dvije pozorišne scene – manju sa 150 mjesta i veću sa oko 300 sjedećih mjesta.

Sarajevo, poznatiji i kao "Grad filma", imao bi najveću pozorišnu scenu a studenti Akademije bi dobili uvjete za obrazovanje na evropskom nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije