Strabag počinje izgradnju deponije Eko-Sep vrijednu 15 miliona KM

23.08.2020. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Strabag počinje izgradnju deponije Eko-Sep vrijednu 15 miliona KM

Izgradnja centra za prikupljanje otpada ukupno će koštati 7,5 miliona.

U prostorijama Gradske uprave Grada Živinice u petak 21. augusta 2020. godine upriličeno svečano potpisivanje Ugovora sa izvođačem radova za izgradnju regionalne deponije „Eko-Sep“

Ugovor sa izvođačem radova, austrijskom firmom Strabag BiH na čelu sa direktorom Muhamedom Ćatovićem potpisali su gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, načelnik Općine Banovići Midhat Husić, načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, direktor preduzeća „Eko-Sep“ Selmir Šljivić, te direktor konsultantske firme za nadzor nad izvođenjem radova na deponiji AIK Inžinjering Banovići Asim Demirović.

Izgradnja centra za prikupljanje otpada ukupno će koštati 7,5 miliona eura, a za realizaciju navedenog projekta osigurana su sredstva u iznosu od 5 miliona eura kao zajam od Evropske banke, i oko 2,5 miliona eura grant sredstava koje je Evropska banka osigurala od svojih partnera čime će se omogućiti realizacija izgradnje deponije “Eko-Sep”.

Naime, projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj, a lokacija planirane regionalne sanitarne deponije („RSD“), nazvane „Separacija 1“, nalazi se na području Grada Živinice.

Rok za izgradnju regionalne deponije "Eko-Sep" je trinaest mjeseci, a sam početak radova planiran je od 10. septembra 2020. godine.

Gradonačelnik Kamenjaković zajedno sa načelnikom Husićem i Čavkunovićem već nekoliko godina aktivno rade na rješavanju problema deponije koja će biti od velikog značaja za cijeli Tuzlanski kanton.

S tim u vezi, realizacijom ovog mega projekta u vrijednosti od 15 miliona KM, riješit će se problem otpada u Gradu Živinice, Općinama Kladanj i Banovići ali i okolnim gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu.

Prema riječima direktora austrijske firme Strabag u Bosni i Hercegovini deponije će biti urađena po visokim standardima i sa kompletnom zaštitom i najsavremenijim svjetskim metodama, te gdje će biti obezbijeđena vodonepropusnost tijela deponije.

"Ovo je jedan kompleksan zahvat, odnosno regionalna deponija koja treba da izvrši prijem sanitarnog otpada za cijeli region, da pokriva Grad Živinice, Općinu Kladanj i  Općinu Banovići. Deponija je sa kompletnom zaštitom i najsavremenijim svjetskim metodama gdje će biti obezbijeđena vodonepropusnost tijela deponije", kazao je direktor Strabag d.o.o Sarajevo Muhamed Ćatović.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković ističe zadovoljstvo kada je u pitanju ovaj projekat i naglašava kako je Grad Živinice jedan od rijetkih koji ima svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju regionalne deponije koja će biti izgrađena po visokim standardima.

"Realizacija projekta izgradnje deponije „Eko-Sep“ je dugo čekani projekat u Gradu Živinice, i danas smo sa izvođačem radova, asutrijskom firmom Štrabag  potpisali Ugovor za izvođenje radova, te smatram da će biti izuzetno kvalitetno urađeno. Rok izgradnje je 13 mjeseci i deponija će biti izrađena sa visokim standardima, a posebno mi je drago da ćemo imati jednu  od rijetkih deponija sa kompletno urađenom dokumentacijom, a ono što naknadno želimo uraditi jeste obrada otpada. U potpunosti ćemo upravljati otpadom i napraviti sistem cirkularne ekonomije gdje ćemo imati čistu okolinu, te mogućnost proizvodnje energije i toplote od strane bio mase iz otpada. Posebno je važno da želimo transformaciju deponije kako ona ne bi bila samo sanitarna nego da preko cirkularne ekonomije napravimo mogućnost regionalne deponije koja će zadovoljiti standarde i kapacitete da primi sav otpad sa cijele teritorije Tuzlanskog kantona" kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

Ovo je projekat od velikog značaja ne samo za Općinu Banovići nego za sve tri lokalne zajednice.

"Danas je potpisivanje Ugovora, a u narednih 15 dana krenuli sa radom, tačnije razgovarano je o početku radova koji su načelno planirani 10. septembra 2020. godine. Ovo je bila komplikovana situacija u svim lokalnim zajednicama i faktički smo morali plaćati druge deponije za odlaganje otpada, i činjenica je da imamo puno divljih deponija u sve tri lokalne zajednice. Razmišljamo i o novim projektima kako bi stvarali finalni proizvod kada je u pitanju odlaganje otpada", kazao je načelnik Općine Banovići Midhat Husić.

Općina Kladanj nije imala dileme kada je ulazilau ovaj projekat.

"Kada je u pitanju Općina Kladanj zadovoljni smo da ćemo nakon nekoliko godina problem čvrstog otpada biti riješen na jedan kvalitetan način koji će biti dugoročno održiv i veliki korak u ekološkom smislu", rekao je načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

Direktor preduzeća "Eko –Sep" poručio je da Grad Živinice, Općina Banovići i Općina Kladanj već danas počinju sa izgradnjom jedne moderne sanitarne deponije. U prvoj i drugoj fazi bit će upravljanje otpadom.

"Prva faza obuhvata 13 zaposlenika koji će se dijeliti proporcionalno strukturi vlasništva u preduzeću, a u drugoj fazi će biti reciklažno dvorište a nakon toga deponija. Ogromni su poslovi, a ovim se rješava krucijalno pitanje za sve tri lokalne zajednice, ali i za regiju jer je ovo predviđeno da bude regionalna sanitarna deponija. Ovom prilikom želim da se zahvalim mom timu, projekt timu sa Šemsom i gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem, zajedno sa mnom koji smo kako se kaže sve ovo iznijeli i naravno načelnicima koji su započeli kompletnu priču", dodao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije