Struka rekla svoje: Obaloutvrda u Goraždu je protiv arhitektonske struke

11.06.2020. 13:11 / Izvor: Akta.ba
Struka rekla svoje: Obaloutvrda u Goraždu je protiv arhitektonske struke

Struka je rekla svoje, gradnja obaloutvrda u Goraždu ne zadovoljava niti jedan aspekt moderne gradnje koji se u svijetu primjenjuje za zaštitu od poplava.

Struka je rekla svoje, gradnja obaloutvrda u Goraždu ne zadovoljava niti jedan aspekt moderne gradnje koji se u svijetu primjenjuje za zaštitu od poplava, rečeno je na sinoć održanoj javnoj tribini, piše Goraždeportal.

"Ovo što se radi u Goraždu je protiv svih principa, protiv ljudskih prava, protiv građevinskih formula, protiv prostornog planiranja, protiv arhitektonske struke, protiv prirode. Sve što smo do sada vidjeli je ruglo i to je ono što su građani prepoznali. Sve ovo što se dešava u Goraždu je oduzimanje rijeke građanima, u drugim gradovima je to drugačije rijeka se daje ili približava građanima. U konačnici ovo je u suprotnosti sa svim postulatima kada govorimo o pravima građana, prirodi i općenito o formama života", naglasila je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

"Ovo je potpuno odsustvo stuke, odsustvo odgovornog planiranja, odnosa prema gradu i na kraju krajeva rijeci Drini koja nije samo goraždanska koliko god građani Goražda, to je rijeka koja je od značaja za Federaciju, odnosno državu Bosnu i Hercegovinu", smatra Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

O svemu je obavještena i Svjetska banka, investitor projekta vrijednog 10,5 miliona maraka. 

"Svjetska banka je nama odgovorila, mi smo njima poslali poziv da večeras prisustvuju tribini, međutim zbog korone još uvijek je zabrana rada i ljudi rade od kuće. Međutim rekli su nam čim prođe to ograničenje vezano za koronu oni će se odazvati našem pozivu. Gospodin Emanuel Salinas je jasnu poruku poslao svima u BiH pa i lokalnoj zajednici i vlastima da moraju raditi sa građanima", naglašava Ibrahim Delić, poslanik Naše stranke u Skupštini BPK Goražde.

Razočarenje načinom gradnje obaloutvrde nije krio ni nekadašnji načelnik Općine Goražde Smajo Baščelija.

"Kada sam čuo da se organizira javna tribina o gradnji obaloutvrde odlučio sam doći. Uopšte me ne zanima ko je organizator, je li to Naša stranka, neka druga stranka, neko udruženje, apsolutno nije bitno. Tu smo da spasimo Drinu. Ono što rade, što je kanališu je strašno i ja ne mogu da više gledam te prizore. Ne bi me više iznenadilo da se skroz natkriju da Drinu ne vidimo nikako", rekao je na tribini Smajo Baščelija, bivši načelnik Općine Goražde.

Na tribini su jasno artikulirani daljni koraci neformalne grupe građana koja neće odustati od postavljenih ciljeva.

"Najvažnije je što smo zaključili da građani neće odustati. Niz je zaključaka, a jedan od važnih je da će se iskomunicirati sve ove probleme koje smo čuli sa svim nivoima vlasti u BiH. Ovo nije završeno jer još uvijek Federalni Parlament nije raspravljao o ovoj temi. To je prva instanca na kojoj ćemo prenijeti poruku građana Goražda i odakle ćemo tražiti podršku zakonodavne ali i izvršne vlasti", naglasila je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

"Mi nećemo odustati ni kao Naša stranka i ja kao zastupnik u Skupštini BPK Goražde a i kao neformalna grupa građana borićemo se i tražiti svim zakonskim sredstvima da onemogućimo daljnu izgradnju i time spriječiti nova zadužena od 20 miliona maraka koje su gradske vlasti planirale", poručio je Delić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije