Studentski centar u Mostaru otvara vrata u septembru

03.02.2017. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Studentski centar u Mostaru otvara vrata u septembru

Vlada HNK će nastaviti podržavati projekat izgradnje Doma, te time olakšati život za 150 studenata i njihovih porodica.

Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK posjetio je gradilište Studentskog doma za siromašne studente u Mostaru u okviru kojega će djelovati i Pučka kuhinja te Centar za dijalog.

Fra Iko Skoko, voditelj radova, upoznao je premijera Hercega o tomu kako su do sada završeni radovi na krovu, fasadi i postavljanju otvora, te kako sada slijedi unutrašnje uređenje.

"Zadovoljan sam do sada urađenim te i u ovoj prilici zahvaljujem našim donatorima bez kojih ovog projekta ne bi bilo. Donatore promatram kroz tri skupine. Prva skupina su oni koji mole za uspjeh projekta, druga su naši novinari koji od prvog dana promovišu i prate projekat, a treća su oni koji ga podržavaju finansijski. U tu grupu spada i Vlada HNK, te se njezinu premijeru Hercegu - koji je danas i obišao Dom, najsrdačnije zahvaljujem. Uvjeren sam u to kako ćemo na njihovu podršku i u buduće moći računati, te kako ćemo 5. septembra studentima otvoriti vrata Doma", rekao je fra Iko.

Premijer Herceg izrazio je zadovoljstvo napretkom radova, rekavši kako će  Vlada, u skladu s mogućnostima, nastaviti podržavati projekat izgradnje Doma, te time olakšati život za 150 studenata i njihovih porodica.

"Čestitam fra Iki za kojeg se može reći kako je fra Didak našega vremena. Sve ono što je fra Didak radio prije stotinu godina, fra Iko radi danas u nešto drukčijim uslovima i okolnostima. Vjerujem u to kako će planovi o završetku radova i smještaju studenata biti ostvareni i kako ćemo u mjesecu septembru u Domu imati prve studente", rekao je premijer Herceg.

Govoreći o Pučkoj kuhinji, koja će biti otvorena u okviru Studenskog doma, fra Iko je istakao kako će svatko onaj tko traži komad hljeba biti dobrodošao.

"Cilj je da dom bude samoodrživ pa bi tako studenti koji tu žive nekoliko sati dnevno radili u samom Domu i Pučkoj kuhinji, a s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK i Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru razgovara se o mogućnosti uzgoja hrane za potrebe doma", zaključio je fra Iko.

Inače, otvaranje Pučke kuhinje bit će posvećeno fra Didaku Buntiću koji je prije stotinu godina od gladi spasio brojnu djecu Bosne i Hercegovine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije