Investicije / PROJEKTI

Studija restauracije zgrade Historijskog muzeja bit će sačinjena do kraja 2019.

19.12.2018. 15:06 / Izvor: Fena

Studija konzervacije i restauracije zgrade Historijskog muzeja u Sarajevu bit će sačinjena tokom naredne godine, nakon što je prestižna američka fondacija Getty ove godine odabrala zgradu u okviru projekta "Keeping It Modern" zajedno sa još devet drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta - najavljeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Direktorica tog muzeja Elma Hašimbegović rekla je da će, kada studija bude gotova, imati precizan iznos svih troškova i s njom će moći izaći pred donatore i investitore.

"Očekujemo da će ovo međunarodno priznanje biti signal i bh. vlastima da se uključe restauracije zgrade", dodala je Hašimbegović.

Rand Eppich, međunardni ekspert zadužen za prvu fazu izrade studije, istakao je da 20. vijek predstavlja vrlo duboku promjenu za arhitekturu i da je zgrada tog muzeja jedan od najboljih primjera na svijetu. 

Naveo je da je Fondacija Getty to prepoznala, što ovu zgradu svrstava u red zdanja kao što su zgrada Opere u Sidneyu ili Luk u St. Louisu.

"Sarajevo treba da bude ponosno što ima zgradu kao što je ova", naglasio je Eppich.

Predstavnica Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica Adisa Džino Šuta pojasnila je da je jako bitno izraditi studiju koja će omogućiti određivanje prioriteta intervencija na zgradi i biti dugoročna strategija obnove zgrade. 

Adi Ćorović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podsjetio je da zgrada Historijskog muzeja predstavlja jedan od najznačajnijih ostvarenja moderne arhitekture internacionalnog stila na području bivše Jugoslavije. 

Potcrtao je da je Komisija od 2014. provela projekt restauracije krova muzeja a trenutno razrađuje projekt integralne zaštite cjelokupne gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, u čijem sklopu je i Historijski muzej.

Zgrada Muzeja revolucije (današnjeg Historijskog muzeja) izgrađena je 1963. prema prvonagrađenom projektu na jugoslavenskom urbanističko-arhitektonskom konkursu hrvatskih arhitekata Borisa Magaša, Ede Šmidihena i Ranka Horvata.

Zgrada je 2012. proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije