Stvoreni planski preduslovi za gradnju podzemne garaže kod Prve gimnazije

20.07.2015. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Stvoreni planski preduslovi za gradnju podzemne garaže kod Prve gimnazije

Garaža, kapaciteta 472 parking mjesta, trebala bi se prostirati na četiri etaže. Planirana je izgradnja sportske dvorane i sportskog igrališta na otvorenom za potrebe tri škole.

Na području Općine Centar Sarajevo, tačnije iza Prve gimnazije, trebala bi biti izgrađena podzemna garaža na četiri sprata sa 472 parking mjesta, te sportske dvorane i igrališta.

Prema urbanističkom planu, Sportsko igralište zadovoljit će potrebe tri škole, a riječ je o višefunkcionalnom prostoru na otvorenom, odnosno otvorenoj sceni kapaciteta 3.500 mjesta za sjedenje, koja će moći zadovoljiti i potrebe Sarajevo film festivala.

Sportska dvorana će se sastojati od prizemlja i jednog sprata.

Prizemlje je podijeljeno na dva dijela, otvoreni javni prostor smješten u kontaktu sa otvorenim igralištem namjenjen za javna okupljanja, kulturne i slične manifestacije, dok je zatvoreni dio u dijelu orijentisanom prema Prvoj gimnaziji, gdje su smještene svlačionice, odvojene za svaku školu.

U ovom dijelu će se nalaziti interventni izlaz iz podzemne garaže, kao i vertikalne komunikacije za sportsku dvoranu koja se nalazi na spratu.

Stvoren planski preduvjet

Općinsko vijeće Centar Sarajevo na 29. redovnoj sjednici održanoj 26. februara 2015.godine, utvrdilo je Nacrt Urbanističkog projekta "Gimnazija-garaža", te ga je uputilo na javni uvid i na javnu raspravu u trajanju od 45 dana.

Javni uvid u Nacrt "U.P. Gimnazija-garaža" trajao je od 16. marta do 29. aprila 2015. godine, a javna rasprava sa ciljem upoznavanja javnosti i korisnika sa planiranim rješenjem odnosno Nacrtom plana, održana je 29. aprila u Općini Centar.

Kako je za Poslovni portal Akta.ba izjavila pomoćnica općinskog načelnika Alma Sadović, usvajanjem ovog dokumenta biće stvoren samo planski preduvjet za realizaciju planiranih sadržaja.

"Pitanje same realizacije rokovi i eventualna finasijska sredstva nisu predmet izrade Urbanističkog projekta", dodala je Sadović.

Saobraćajni pristup kroz dva pasaža

Navela je da razmatrani prostorni obuhvat tretira površinu od 1,6 hektara.

"Južnu granicu čini rijeka Miljacka i ulica Obala Kulina bana sa objektima Pedagoške akademije,  stambenog objekta i Osnovne škole Safet–bega Bašagića u Gimnazijskoj ulici br. 1. Sjeverma granica ide od Škole primjenjene umjetnosti do Bosanskog kulturnog centra (BKC), koji se proteže na zapadnoj granici. Istočnu granicu predstavlja Gimnazijska ulica od objekta Osnovne škole Safet–bega Bašagića do Škole primjenjene umjetnosti", pojasnila je Sadović.

Precizirala je da se u okviru unutrašnjeg dvorišta nalaze se četiri stambena objekta spratnosti prizemlje i jedan sprat, koji su planirani za rušenje za potrebe izgradnje sportske dvorane i podzemne garaže.

"Podzemna garaža prostirat će se na četiri podzemne etaže ispod gotovo čitavog obuhvata Plana, ispod otvorenog dijela kao i ispod zatvorene sportske dvorane. Saobraćajni pristup u garažu odvijat će se kroz dva pasaža iz Ulice Obala Kulina bana. Ulaz u garažu je ostvaren kroz pasaž između stambenog objekta i Osnovne škole Safvet-beg Bašagić, a izlaz kroz pasaž kod Pedagoške akademije", kazala je Sadović. 

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije