Stvoreni uslovi za nastavak uklanjanja objekata na dionici Prve transverzale

06.08.2020. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Stvoreni uslovi za nastavak uklanjanja objekata na dionici Prve transverzale

Operativni tim za izgradnju Prve transverzale, sa premijerom KS-a Marijom Nenadićem na čelu, nastavio je dogovore oko započetih procesa vezanih za gradnju ove saobraćajnice.

Operativni tim za izgradnju Prve transverzale, sa premijerom Kantona Sarajevo Marijom Nenadićem na čelu, nastavio je dogovore oko započetih procesa vezanih za gradnju ove saobraćajnice.

Jučerašnja koordinacija posebno se bavila pitanjem izdavanja građevinske dozvole za dionicu od Mašinske škole do ulice Braće Begić, te s tim u vezi i sa pojedinačnim spornim imovinsko-pravnim pitanjima.

Pojedinačno su analizirani svi predmeti, te je tom prilikom zaključeno da će u narednih sedam do 10 dana biti stvoreni uslovi za nastavak uklanjanja i rušenje novih objekata na ovoj dionici Prve transverzale.

Predstavnici općina i Zavoda za izgradnju su na temelju zaključaka sa prethodne sjednice detaljno informisali prisutne da su stvoreni uslovi za uklanjanje objekata u Tešanjskoj 21 i 23, pri čemu se radi o ukupno 15-ak stambenih jedinica, na čemu je ova koordinacija u prethodnom periodu intenzivno radila.

Projekt rušenja je završen, te se u narednih 10-ak dana može pristupiti njegovoj implementaciji, zašto je preduzeće "Rad" već osiguralo neophodne pretpostavke.

Premijer Nenadić je iskazao zadovoljstvo da je, nakon više od tri mjeseca upornog rada na rješavanju ovih 15-ak imovinsko-pravnih slučajeva, konačno ovaj dio posla doveden u fazu uklanjanja objekata.

Naredne sedmice će se raspisati i javni poziv za izbor nadzornog organa za izgradnju ove prve dionice Prve transverzale.

Razgovaralo se i o saglasnostima koja trebaju da izdaju komunalna preduzeća tokom ove sedmice, a prema dostupnim informacijama nema smetnji da se ovakva rješenja upotpune i izdaju, iako je najveći broj njih već i realiziran.

Tokom sastanka ministar saobraćaja Adi Kalem i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač informisali su prisutne da su napravljeni značajni pomaci i na ubrzavanju procesa i procedura raspisivanja javnih poziva za izgradnju tunela "Kobilja Glava".

Konačna informacija je da bi gradnja ovog tunela trebala da otpočne početkom naredne godine.

Do 25. ovog mjeseca radit će se pretkvalifikacija svih zainteresiranih za gradnju ovog tunela, kako bi se do januara sljedeće godine ovi radovi mogli i konkretno pokrenuti i realizirati.

Također se razgovaralo i dovršetku dionice puta na Šipu, pred ulazak u tunel, te je zaključeno da radovi idu planiranom dinamikom, a da će izvođač u saglasnosti sa Direkcijom i Ministarstvom donijeti odluku da li će se asfaltiranje vršiti prije ili nakon završetka izgradnje tunela, kako se ne bi oštetio asfalt tokom izgradnje tunela, obzirom da će u njegovoj gradnji sudjelovati teška mehanizacija.

Razgovarano je i o parcelaciji zemljišta na području općina Centar i Novo Sarajevo, što je preduslov za otpočinjanje službenih pregovora sa firmom "Penny Plus" i sa firmom "El Tarik Oil", te "izmještanje biznisa" sa lokacije Velešići na neku drugu odgovarajuću lokaciju u KS-u.

Zaključeno je da će se tokom ove sedmice na općinskom nivou nastaviti neophodne aktivnosti s ciljem završetka procesa parcelacije. Na sljedećem sastanku se očekuje izvještaj o završetku ovog procesa.

Premijer Nenadić je za naredni sastanak ovog koordinacionog tijela najavio i razgovore oko završetka i izdavanja urbanističkih saglasnosti na dijelu trase kroz Vogošću, od izlaza iz tunela "Kobilja Glava" do Jošaničke petlje, kao i nastavak aktivnosti na realizaciji Prve transverzale u dijelu od kružnog toka kod pumpe "El Tarik Oil", pored „Bosnalijeka“ i dalje prema Šipu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije