Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj: Uskoro gradnja nekoliko fabrika

23.09.2013. 10:13 / Izvor: Oslobođenje
Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj: Uskoro gradnja nekoliko fabrika

Do sada je u poslovnu infrastrukturu u prvoj fazi uloženo 700.000 KM, završeni su imovinskopravni odnosi, a u narednom periodu slijedi druga faza investiranja od 300.000 do 500.000 KM.

Općini Tešanj već su se javile prve kompanije zainteresovane za otvaranje proizvodnih pogona u novoj poslovnoj zoni Glinište. Tešanj je bio prva općina u Federaciji BiH koja je emitovala općinske obveznice putem Sarajevske berze kako bi prikupio sredstva za ovu poslovnu zonu.

Do sada je u poslovnu infrastrukturu u prvoj fazi uloženo 700.000 KM, završeni su imovinskopravni odnosi, a u narednom periodu slijedi druga faza investiranja od 300.000 do 500.000 KM. U ovoj fazi poslovna zona Glinište biće povezana sa magistralnom cestom, nakon čega se očekuje veći interes privrednika.

Kamionske prikolice

"Već smo imali nekoliko konkretnih upita za ulazak u ovu poslovnu zonu. Imali smo razgovore sa jednom holandskom kompanijom i nekim domaćim firmama. Holandska kompanija je zainteresovana za izgradnju poslovnih objekata za proizvodnju kamionskih prikolica. Ta kompanija jednim dijelom posluje u BiH, ima proizvodnju kamionskih prikolica u Kraševu kod Tešnja, ali u iznajmljenim objektima. Zapošljava oko 100 radnika i sve proizvode izvozi, ali sada namjerava povećavati kapacitete, izgraditi vlastite objekte i tako obezbijediti sebi rast. Što se tiče domaćih kompanija, ne bih sada spominjao imena, ali riječ je o lokalnim kompanijama koje su među prvih 100 u BiH i imaju značajan nivo rasta i izvoza", rekao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Govoreći o planovima kompanije Mann+Hummel da otvori još jedan pogon u Tešnju, što se već neko vrijeme spominje, Huskić nam je kazao da ova kompanija nije odustala od nove fabrike u Tešnju.

On je dodao kako je riječ o proširenju koje kompanija ima u planu do 2017. Radi se o značajnom povećanju broja radnika, odnosno zapošljavanju oko 250 ljudi, te obima proizvodnje. Mann+Hummel je već izvršio analizu zemljišta i svega ostalog što je potrebno uraditi po njihovim standardima za gradnju fabrike u poslovnoj zoni Bukva, ali još se ne zna tačan datum početka gradnje.

Ugovor sa Mercedesom

Huskić nam je rekao da Tešanj u 2013. već ima jednu investiciju iz Holandije, radovi su u toku, zatim očekuje postavljanje kamena temeljca za jednu fabriku u poslovnoj zoni Bukva, a izvršeno je i reinvestiranje u Enkeru i Alpini, dok Pobjeda očekuje novi ugovor sa Mercedesom do kraja godine.

"Teško je reći iznose investicija, ali okvirno, domaća kompanija iz Sarajeva, koja treba graditi pogon u poslovnoj zoni Bukva, investiraće oko sedam miliona KM, holandska firma će u drvnoj industriji zapošljavati 30 radnika i ona trenutno proširuje pogon, gdje ulaže tri do četiri miliona. U Enkeru je reinvestirano 1,5 miliona, Pobjeda očekuje oko dva miliona KM, a treba da se počne graditi i hotel do kraja godine u koji će biti uloženo oko milion KM", rekao je Huskić.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije