Sud odobrio stečaj Robnih rezervi RS

19.07.2017. 09:29 / Izvor: capital.ba
Sud odobrio stečaj Robnih rezervi RS

Obaveze preduzeća iznose 34 miliona KM, dospjele su na naplatu i one su za oko 18 miliona veće od tekuće imovine kojom preduzeće raspolaže.

Okružni privredni sud u Banjaluci prihvatio je prijedlog predstečajne upravnice i otvorio stečaj u javnom preduzeću Robne rezerve RS, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Rješenje Okružnog privredenog suda doneseno je prije dva dana, a za stečajnu upravnicu imenovana je dosadašnja predstečajna upravnica Dosta Baraković.

Barakovićeva je prošle sedmice na ročištu za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u Robnim rezervama predložila da se stečaj otvori navodeći da je preduzeće prezaduženo i da nema nikakvih mogućnosti da nastavi sa radom.

Ona je iznijela podatak da je gubitak Robnih rezervi za devet miliona KM veći od kapitala, da preduzeće ne izmiruje obaveze prema dobavljačima u roku dužem od 60 dana, ne isplaćuje plate radnicima, te da su mu računi blokirani od januara.

"Obaveze preduzeća iznose 34 miliona KM, dospjele su na naplatu i one su za oko 18 miliona veće od tekuće imovine kojom preduzeće raspolaže“, rekla je Barakovićeva.

Pored toga sva imovina Robnih rezervi, osim one u Modriči, je pod hipotekom u korist Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta 9. marta ove godine podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u ovom preduzeću koje već godinama grca u problemima. Istovremeno, i ministar  trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je i Vlada RS dala saglasnost za pokretanje stečaja.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijske knjige, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Robne rezerve su od revizora za 2015. godinu dobile negativno mišljenje nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,8 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u iznosu većem za 965.422 KM.

Takođe, utvrđeno je da Robne rezerve nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća “Farmland” iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,5 miliona.

Revizori su istakli da “Farmland” ne posjeduje nijedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od “Farmlanda” potražuju 581 grlo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije