Sufinansiranje nabavke toplotnih pumpi i utopljavanje objekata u Tuzli

17.04.2019. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Sufinansiranje nabavke toplotnih pumpi i utopljavanje objekata u Tuzli

Mjere podrazumjevaju nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, te utopljavanje objekata radi smanjenja toplinskih gubitaka.

Kolegij gradonačelnika Tuzle  je utvrdio Prijedlog odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera, smanjenja aeroazagađenja na području grada, koji će biti upućen na razmatranje Gradskom vijeću Tuzla. Odredbe se odnose na individualne stambene i individualne stambeno – poslovne objekte u obuhvatu zona toplifikacije, pod uslovom da se za iste ne može osigurati saglasnost za priključenje na sistem daljinskog grijanja.

Mjere podrazumjevaju nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, te utopljavanje objekata radi smanjenja toplinskih gubitaka. Sredstva koja će grad iz Budžeta osigurati za sufinansiranje troškova iznose 500.000 KM, i to 250.000 KM za nabavke toplotnih pumpi, a 250.000 KM za utopljavanje objekata, u oba slučaja ne više od 5000 KM po korisniku ili do 50% od vrijednosti nabavke.

"Naš cilj kod planiranja sredstava za donošenje mjera za smanjenje aerozagađenja i kod pripreme ove odluke je, prije svega čišći zrak u Tuzli, zatim obezbjeđenje jeftinijeg i udobnijeg grijanja za građane, vlasnike individualnih objekata, štednja energije iz Termoelektrane Tuzla, jer smo svjedoci intenzivne gradnje i sve većeg broja priključaka na sistem daljinskog grijanja, a utoplavanjem objekata dobićemo i nove, ljepše fasade u gradu. Radi se o značajnoj odluci i značajnim mjerama za smanjenje problema aerozagađenja", istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prijedlogom odluke predviđena je dodjela sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja u iznosu do 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje toplotne pumpe sa pratećom opremom i radovima, a ne više od 5.000 KM ili do 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova, tavanice i nabavke i ugradnje prozora. U okviru ovih iznosa, Grad će finansirati troškove izvršenog energijskog pregleda objekta, a sredstva će se dodjeljivati putem javnih poziva. Prijedlog odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle upućuje se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije