Sve više Slovenaca seli proizvodnju u inozemstvo

06.07.2015. 09:45 / Izvor: dnevnik.si
Sve više Slovenaca seli proizvodnju u inozemstvo

Sve više slovenskih poduzetnika odlučuje se na seobu svojih proizvodnih pogona u zemlje s jeftinijom radnom snagom, a najnoviji je slučaj jednog od najbogatijih Slovenaca Igora Laha koji želi pokrenuti proizvodnju stakla u Indiji.

Sve više slovenskih poduzetnika odlučuje se na seobu svojih proizvodnih pogona u zemlje s jeftinijom radnom snagom, a najnoviji je slučaj jednog od najbogatijih Slovenaca Igora Laha koji želi pokrenuti proizvodnju stakla u Indiji, gdje su troškovi rada sedam puta manji nego u Sloveniji, piše ljubljanski "Dnevnik".

"Indija je veliko tržište sa zakonima koji su vrlo naklonjeni stranim investitorima, dok je Slovenija za masovnu proizvodnju preskupa", kazao je za list direktor Staklarne Hrastnik Andrej Božič koji je zajedno s vlasnikom te tvornice Igorom Lahom nedavno boravio u Indiji.

Svoju staklanu u Sloveniji jedan od najbogatijih Slovenaca koji je do bogatstva došao otkupljujući 90-ih godine prošlog stoljeća građanima podijeljene privatizacijske certifikate neće zatvoriti, ali će se širiti u inozemstvo, a kao alternativu Indiji vidi Poljsku koja je članica EU-a, ali s nižim troškovima rada, što pogoduje investitorima.

Takozvani industrijski outsourcing, odnosno preseljenje proizvodnje na destinacije gdje je radna snaga jeftinija trend je u cijelom svijetu, a od njega ima koristi i Slovenija u kojoj se rade Renaultova vozila jer je slovenski radnik zadovoljniji nižom plaćom od one kojom bi se zadovoljio francuski, podsjeća list.

Slovenski poduzetnici, ali i kompanije sa značajnim državnim udjelima poput Gorenja, do sada su se uglavnom odlučivali za outsourcing u bliže zemlje, osobito na području bivše Jugoslavije, ali se sada događa da biraju i daleke destinacije, gdje je razlika u troškovima rada još veća, što povećava i dobit.

Tako se vrlo uspješna kompanija "Kolektor" koja uglavnom radi za njemačko tržište odlučila za seobu proizvodnje u Meksiko, a neke tvrtke razmišljaju i o Kini s kojom Slovenija ima sve ambicioznije planove i gdje je lani izvezla više od 150 milijuna eura.

No, navodi list, analitičari upozoravaju da s rastom standarda u Kini tamo sve više rastu troškovi rada, pa se događa da čak i američke tvrtke koje su prve došle u Kinu vraćaju proizvodnju u SAD.

Slovenska poduzeća koja razmišljaju o izmještanju proizvodnje još uvijek su ipak orijentirana na "balkanski" prostor, o čemu svjedoči i odluka Gorenja koje je 2013. godine dobar dio svoje proizvodnje prebacilo u Srbiju zbog znatno nižih troškova rada.

I tvornica obuće Peko iz Tržiča koja je donedavno najavljivala otpuštanje radnika, sada se odlučila da proizvodnju cipela prebaci u Hrvatsku, gdje su troškovi rada za trećinu manji, navodi "Dnevnik".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije