Investicije / PROJEKTI

Svečano otvorena dvorana "Umihana Čuvidina" u Boljakovom Potoku

17.12.2020. 08:04 / Izvor: Akta.ba

Na Dan Općine Novi Grad Sarajevo i 43. godišnjicu njenog formiranja svečano je otvorena sportska dvorana uz Osnovnu školu “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku sa pratećim sadržajima.

Stavljanje u funkciju ovog objekta, koji u svom sastavu, osim sportske dvorane olimpijskih dimenzija, ima i nove školske prostorije, dječiji vrtić, ambulantu, fitness centar i druge prateće sadržaje, svojevrsni je poklon građanima ovog dijela Novog Grada.

Objekat su svečanim presijecanjem vrpce otvorili direktorica OŠ "Umihana Čuvidina" Amela Kazazić, općinski načelnik Semir Efendić, ministar kulture, nauke i obrazovanja Anis Krivić i premijer Vlade KS Mario Nenandić.

"Sportska dvorana sa pratećim sadržajima koju danas stavljamo u funkciju jedan je od objekata koji će promijeniti način života stanovnika Novog Grada, naročito ovog područja koje gravitira sportskoj dvorani, ali i ostalim naseljima. Potpisali smo ugovor sa JU Djeca Sarajeva o preuzimanju na korištenje vrtića. Oni očekuju da će u februaru raspisati javni poziv za prijem djece koja će ići u ovaj vrtić. Objekat u kojem se nalaze učionice već može biti u funkciji Osnovne škole, kao i sportska dvorana. Objekat će služiti budućim generacijama i sredstva koja su uložena u ovaj objekat nisu potrošena, njih će trošiti generacije koje su pred nama. Posebno moram naglasiti da ovdje imamo oko 70 parking mjesta, od čega je u garaži oko 40 i 30 vanjskih parking mjesta. Vrtić i ambulanta imaju zasebne prostore za parkiranje i ne znam da li je mogao biti bolji i ljepši način da proslavimo Dan Općine i 43 godine od njenog formiranja. Sportska dvorana je napravljena po svim standardima kada su u pitanju dvoranski sportovi, rukometa i košarke, malog nogometa... Zadovoljava uslove igranja i reprezentacije", kazao je načelnik Semir Efendić.

Direktorica škole, Amela Kazazić, u ime učenika, roditelja i uposelnika škole zahvalila je Vladi Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom Nenadićem, ministrom Krivićem i načelniku Semiru Efendiću, kao i prethodnom menadžmentu škole, koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ovog projekta.

"Svoje znanje učenici će sticati u ovih devet učionica, savremeno opremljenih i u dva kabineta informatike. Više vremena će provoditi družeći se sa knjigom u velikoj biblioteci sa čitaonicom, a u ovoj velikoj dvorani će nastaviti sa vannastavnim aktivnostima. Ovo je jedan od najljepših dana za naše učenike, roditelje, nastavnike i, naravno, mene same. Sedmog decembra smo proslavili pedesetu godišnjicu naše škole, a ovo je jedan od najljepših poklona koje smo mogli dobiti za taj rođendan i rođendan naše Općine Novi Grad. Čestitam svim sugrađanima Dan Općine Novi Grad", rekla je direktorica Kazazić.

"Velika mi je čast što ste nas danas pozvali na otvaranje jednog ovakvog objekta. Građanima koji nisu ovdje želim da poručim da smo imali priliku prisustvovati otvaranju jednog divnog objekta na rođendan Općine. Mislim da bi najstarija bošnjačka književnica Umihana Čuvidina bila ponosna da vidi i zna da jedan ovakav objekat nosi njeno ime. Bez obzira koji je nivo vlasti odgovoran za realizaciju određenog projekta u interesu građana Kantona Sarajevo je da ga treba realizirati. Ovdje se ne radi o utrošku sredstava, nego o ulaganju. Ulaganju u budućnost naše djece", istakao je premijer Nenadić.

U izgradnju ovog objekta Općina Novi Grad je samostalno krenula 2018. godine, a izgradnja je trajala oko dvije i po godine. U njegovu izgradnju uloženo je oko 6,5 miliona KM, od toga je Općina kroz svoje budžete kroz tri godine za njegovu izgradnju izdvojila oko 5,2 miliona KM, dok je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS izdvojilo oko 1.300.000 KM. Za opremanje objekta izdvojeno je oko 950.000 KM, od čega je Ministarstvo izdvojilo 500.000 KM, a Općina oko 450.000 KM.

 Potpisani sporazumi o primopredaji vrtića, školskih prostorija i ambulante

Nakon svečanog dijela načelnik Efendić potpisao je i sporazume o primopredaji školskih prostorija, obdaništa i ambulante, sa direktoricom škole Amelom Kazazić, direktoricom JU “Djeca Sarajeva” Suanitom Banda i JU “Dom zdravlja” KS Muhamedom Ahmićem.

"Naši najveći problemi bili su velike liste čekanja djece za upis u vrtić. Vrtić će imati četiri odgojno-obrazovne grupe, dvije jasličke i dvije mješovite grupe. Planiramo početak rada sredinom februara. Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade treba da formira komisiju koja utvrditi da li vrtić odgovara pedagoškim standardima i normativima. Samim tim ćemo raspisati javni poziv za upis djece u ovaj vrtić", rekla je Suanita Banda.

Direktor Ahmić, izrazio je zadovoljstvo stavljanjem u funkciju nove ambulante porodične medicine. "Veoma sam sretan da stavljamo u funkciju još jednu ambulantu. Pored problema kojih imamo sa pandemijom koronavirusa, u ovim okolnostima je to još značajniji uspjeh. Koliko je ambulanta značajna govori podatak da će joj gravitirati oko 15.000 stanovnika i već sad ima 8.000 zdravstvenih kantona u ovoj ambulanti", rekao je Ahmić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije