Svečano pušten u pogon tunel "Ribnica" u RMU Kakanj

15.04.2019. 14:38 / Izvor: Akta.ba
Svečano pušten u pogon tunel 'Ribnica' u RMU Kakanj

Izgradnja ovog objekta počela još 1986. godine, nakon zastoja, intenzivirana je u zadnjih nekoliko godina, kada su osigurali finansijsku konstrukciju.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Rudnik mrkog uglja Kakanj, na Dan općine Kakanj svečano su pustili u pogon novoizgrađeni tunel "Ribnica", za koji je od oktobra 2013. godine, kada je počela izgradnja tog važnog hidrotehničkog objekta, utrošeno ukupno 11,5 miliona KM.

"Rudnik Kakanj ovim će objektom postati sigurniji u proizvodnji, a time i energetski sektor u BiH. Bit će sigurnija proizvodnja kilovata energije iz Rudnika Kakanj", istakao je direktor Sead Imamović.

On je napomenuo kako se radi o objektu koji će osigurati i rasterećenje odnosa, primjenu mjera zaštite, sigurnost u provedbi projektne dokumentacije te, u konačnici, dovoljne količine uglja.

"Elektroprivreda će i dalje ulagati u resurse, u sigurnost rudnika, a sve kako bi stvorili bolje uslove rada. Time, osim boljih uslova za proizvodnju, osiguravamo i bolju situaciju u ekonomiji", kazao je Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH.

Podsjetio je da je izgradnja ovog objekta počela još 1986. godine, ali da je, nakon zastoja, intenzivirana u zadnjih nekoliko godina, kada su osigurali finansijsku konstrukciju.

JP Elektroprivreda BiH, po čijim okriljem djeluje i Rudnik Kakanj, za izgradnju tog tunela uložila je 9.912.280 KM, dok je preduzeće za izgradnju brzotoka i njegovo spajanje s rijekom Bosnom uložilo 291.448,07 KM. Rudnik je i za izgradnju zatvaračke komore, odnosno za regulaciju protoka vode kroz tunel, uložio dodatnih 1.259.978,96 KM.

Tunelom dužine tri hiljade metara izmještena je rijeka Ribnica, čime se stvorio prostor za formiranje glavnog vanjskog odlagališta za Površinski kop „Vrtlište“ te u narednih 30 godina, koliko je projektovani životni vijek tog kopa, odlaganje oko 60 miliona kubnih metara jalovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije