Investicije / PROJEKTI

Svi domovi zdravlja u KS će biti obnovljeni i opremljeni medicinskom opremom

04.03.2018. 11:12 / Izvor: Avaz.ba

Sve zdravstvene ustanove u nadležnosti Ministarstva zdravstva KS unazad dvije godine poslovale su pozitivno. Zatečeni gubici i dugovi su sanirani. Potvrdila je to za „Dnevni avaz“ ministrica Zilha Ademaj (SBB), koja će, kako je rekla, nastojati do kraja mandata da svi domovi zdravlja budu utopljeni novom fasadom i stolarijom. Na taj način uštedjet će novac od komunalija, a KS će dobiti reprezentativne zdravstvene ustanove. 

Zamjena stolarije

"Ustanove su u cjelini bile zapuštene kada je u pitanju opremljenost, naročito medicinskom opremom, koja je u pojedinim domovima zdravlja stara i po 20 godina. U prošloj i ovoj godini izdvojili smo 14 miliona KM da to koliko-toliko promijenimo. Dio novca dobili su Dom zdravlja KS, Opća bolnica Prim. dr. 'Abdulah Nakaš', Klinički centar..." - kazala je Ademaj. 

Ona je istaknula i činjenicu da su svim zdravstvenim radnicima povećali plaću za 12,5 posto, plus ljekarima još 12,5 posto.   

Ademaj kaže da je u vrijeme mandata ove vlade dosta toga učinjeno. Najbolji primjer za to su obnovljeni domovi zdravlja u Ilijašu, Vogošći i „Kumrovec“ u Novom Gradu.

"Uskoro će krenuti obnova i DZ u Starom Gradu, u saradnji s Općinom. Također, Općina Ilidža nam je ponudila da dijelom učestvuje u zamjeni liftova i instalacija u njihovom DZ. Ostaje problem da se cijeli objekt utopli i da se zamijeni stolarija. Ostaje nam još DZ u Saraj-Polju", naglasila je ministrica. 

Fizikalna terapija

Također, u toku je gradnja ambulante u Hrasnom Brdu, gdje Općina Novo Sarajevo finansira gradnju, a unutrašnje uređenje i opremanje platit će Ministarstvo. 

"Obnovit će se i ambulanta u Pofalićima, gradi se nova ambulanta na Višnjiku, u saradnji s Općinom Centar. Gradit će i novu ambulantu u sklopu sportsko-rekreacionog centra u Briješću, koji gradi Općina Novi Grad. Postoji i inicijativa da se gradi ambulanta i na Stupu 2", pojašnjava Ademaj i dodaje da je osiguran novac za otvaranje ambulante porodične medicine i pedijatrije, laboratorija, a možda čak i fizikalne terapije u naselju Rosulje u Vogošći.

Posao za ljekare s biroa 

Da bi se zaustavio trend odlaska ljekara iz zemlje, Vlada je donijela odluku da se s biroa zaposle svi ljekari. Taj program Vlada KS je prihvatila, a novac za realizaciju je osigurala Služba za zapošljavanje KS. Ljekari će imati bruto primanja 1.300 KM.

"Deficit kadra se ne smije dešavati. Mnogi ljekari odlaze u penziju i na vrijeme trebamo osigurati njihove zamjene", dodala je Ademaj.

Odlični rezultati Opće bolnice 

"Opća bolnica bilježi odlične rezultate. Akreditiran je Odjel ginekologije i neonantologije po pitanju tretmana novorođene djece. Započeli su proces za akreditaciju tretmana i liječenja osoba s invaliditetom. To planiraju okončati do oktobra. U postupku su i drugi odjeli da se akreditiraju. Tako da bi bolnica u cijelosti trebala biti akreditirana. Opća bolnica širi sadržaje u svom programu i direktor dr. Zlatko Kravić ima viziju da ta bolnica dobije status kantonalne, što znači da se moraju i ostale specijalističke discipline proširiti i uspostaviti pedijatrijski odjel. Osnov za to je činjenica da se u Općoj bolnici stalno povećava broj pacijenata, proširuje se i povećava iskorištenost kapaciteta", kazala je Ademaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije