TB Inženjering izvođač radova za sanaciju klizišta na Soukbunaru

25.03.2016. 13:32 / Izvor: Akta.ba
TB Inženjering izvođač radova za sanaciju klizišta na Soukbunaru

Projekat sanacije klizišta u Ulici Pećina na Soukbunaru, te na dijelu Ulice Urijan Dedina će koštati 399.000 KM.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar dostavio potpisani ugovor i popratnu dokumentaciju o odabiru firme „TB Inženjering“ iz Breze kao najpovoljnijeg izvođača radova za sanaciju klizišta u Ulici Pećina 31 na Soukbunaru. Pomenuta općinska služba je odmah pokrenula proceduru potpisivanja ugovora između Općine Centar, finansijera projekta i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Projekat sanacije klizišta u Ulici Pećina na Soukbunaru, te na dijelu Ulice Urijan Dedina će koštati 399.000 KM.

Općina Centar će nakon potpisivanja ugovora na računa Zavoda za izgradnju KS prebaciti 341.000 KM, kako bi mogli započeti radovi na sanaciji pomenutog klizišta, dok će ostatak sredstava uplatiti najkasnije do 30. juna ove godine.

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu je uradio glavni projekat sanacije klizišta u Ulici Pećina 31 i dijela Ulice Urijan Dedina. Općina Centar Sarajevo finansirala je izradu glavnog projekta u vrijednosti od 17.850 KM.

U glavnom projektu stručnjaci iz Instituta za geotehniku i geologiju su naveli da su uzroci pojave klizišta geološka građa tla sa lošim geomehaničkim svojstvima, strmina terena, te podzemne vode. Stoga je navedeno, u prijedlogu mjera sanacije klizišta, da je na ovom lokalitetu potrebno izgraditi armirano-betonski zid dužine 16 i visine 3 metra i gabionski zid.  Također je planirana, za adekvatnu odvodnju podzemnih i površinskih voda,  ugradnja 155 metara cijevi za drenažni sistem, te 135 metara odvodnih cijevi, koje će biti spojene na gradsku odvodnu mrežu.  Nakon završetka radova na sanaciji klizišta biće asafaltirano 120 metara kvadratnih lokalne saobraćajnice.

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon urađene sanacije kako bi se mogla uraditi procjena uspješnosti izvedenih radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije