Trafficon prezentirao elaborat o formiranju novih ulica u Odžaku

12.10.2017. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Trafficon prezentirao elaborat o formiranju novih ulica u Odžaku

Predstavnici Trafficon d.o.o. za geodeziju, promet i projektiranje cesta Odžak prezentirali su elaborat o formiranju novih ulica u odžačkoj općini.

Predstavnici Trafficon d.o.o. za geodeziju, promet i projektiranje cesta Odžak prezentirali su elaborat o formiranju novih ulica u odžačkoj općini.  Sastanku su prisustvovali načelnik općine Jakov Ivanković, predstavnik  službe za prostorno uređenje i katastar Blaž Terzić i predsjednici klubova vijećnika stranaka, koje participiraju u Općinskom vijeću. Potrebu  o formiranju novo - nastalih ulica već  su godinama iskazivali vijećnici Općinskog vijeća Odžak  jer nepostojanje naziva velikog broja ulica kao i numerizacija kuća i objekata  predstavlja veliki problem servisiranja raznih potreba.

Trenutni nazivi ulica obuhvaćaju veći broj isprepletanih ulica za koje je teško odrediti kojoj postojećoj ulici pripadaju. Problem određivanja ulica predstavlja i gradnja za koju nije postojao urbanistički plan, pa tako uz Titovu ulicu, koja je duga nekoliko kilometara, veže se preko dvadeset novih.

Traficon  d.o.o. je u suradnji s Federalnom geodetskom upravom napravio plan regije ulica, odnosno formirao adresni registar za cijelu općinu,  a projekt je započet 2015. godine. Ovaj plan je veoma bitan kao osnova za daljnje uređenje ove oblasti jer je stanje veoma kaotično. Adresni registar općine nije se bavilo imenima ulica nego su se postojećim ulicama dodavali sufiksi, pa je tako Titova ulica razvrstana od Titove 1 do Titove 24. Prijedlog sustava regija, odnosno prostora na kojemu živimo, koji je izradio Trafficon, uveliko bi doveo u red gdje je koja ulica i kolika je. Izrađeni adresni registar biti će izložen na oglasnim pločama i dostavljen  klubovima vijećnika na razmatranje, a formirat će se povjerenstvo koje će dati svoj sud.

O projektu i realizaciji elaborata o izradi adresnog registra općine, općinski načelnik Jakov Ivanković otvorio je sastanak i kazao da je sastanak sazvan radi rasprave o novim ulicama.

"Mi smo u općini dobili program od Federalne geodetske uprave za upravljanje i numerizaciju svih kuća na području općine. Moja želja kao načelnika je da trebamo iznaći nove nazive ulica i da nikako tu ne miješamo nijednu vrstu totalitarnih režima, nego da iznađemo imena i nazive  iz novije povijesti odžačke općine. Nitko nikome ništa ne treba nametati, nego moramo zajednički iznaći rješenje. U ovom trenutku bitni su i znakovi koji će govoriti o tomu gdje počinje i završava koja ulica. Elaborati će biti dostavljeni predsjednicima stranačkih klubova u Općinskom vijeću. Kada se budu davala imena ulica ne treba ultimativno nametati nazive, niti  politizirati", kazao je općinski načelnik  Jakov Ivanković. 

O imenima ulica nije se raspravljalo nego je to posao za neko buduće vrijeme o čemu će se svakako pitati i izjašnjavati i stanovnici ulica kojima treba ostati stari naziv ili dati novi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije