Investicije / PROJEKTI

Traži se izvođač za izgradnju filter postrojenja Bosna III, posao od 2,8 mil. KM

03.12.2018. 13:14 / Izvor: Akta.ba

U toku je otvoreni postupak za izvođača radova na Izgradnji hidro – mašinskog dijela treće faze filter postrojenja Bosna. Ukupna vrijednost radova procjenjena je na 2,8 miliona KM bez PDV-a, saznaje Akta.ba.

Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, od dana potpisa Ugovora. Javno otvaranje ponuda će se održati dana 25.12.2018

KJKP "Vodovod i Kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo u tenderskoj dokumentaciji navodi da je riječ o projektu "Postrojenje za pripremu vode za piće "Konaci“ – III faza izgradnje (filter Bosna 3)“.

Prema projektu u predhodnom periodu su izvršeni građevinski radovi i izgrađen objekat za smještaj postrojenja za pripremu vode za piće kapaciteta 400 l/s.

Takođe, u ranijem periodu su izgrađeni dovodni i odvodni cjevovodi koji su smješteni ispod poda objekta cjevovod za dovod sirove vode, sabirni cjevovod za odvod prečišćene vode i kanalizacija za odvod vode od pranja filtera.

Dovodni cjevovod sirove vode je prečnika 500 mm i na njemu su ostavljena 4 izvoda prečnika 200 mm za priključenje 4 filtarske linije kapaciteta po 50 l/s.

Zajedno sa dovodnim cjevovodom sirove vode za fazu filter "Bosna 2“ i sa crpnom stanicom sirove vode ovaj cjevovod čini cjelovit sistem.

Praktično se na ovom cjevovodu ne može učiniti nikakva intervencija u cilju promjene već definisanih hidrauličkih uslova na dovodu sirove vode na nove filterske linije. Sabirni cjevovod za odvod prečišćene vode je takođe već izgrađen ispod podne ploče objekta.

Radi se o cjevovodu prečnika 500 mm sa jednim priključkom vode iz sve četri planirane linije. Ovaj je cjevovod već priključen na postojeći sabirni cijevovod II faze i na usis pumpne stanice za potis vode prema rezervoaru Blažuj.

Drugi krak ovog cjevovoda je izveden van objekta i trebalo bi da bude priključen na sistem koji vodu transportuje prema Bačevu. Obzirom na postavljene cjevovode i objekte ni ovdje ne postoji prostor za bilo kakvu intervenciju u cilju promjene hidrauličkih uslova na potisima prečišćene vode. Za odvod vode od pranja filtera je postavljena kanalizacija prečnika 200 mm.

Na planiranim mjestima, na podu objekta III faze, ostavljena su četri priključka za filterske linije prečnika 200 mm. Kapacitet ove kanalizacije može evakuisati 50 l/s vode što je potrebno za pranje jednog filterskog para.

Bitno je istaći da se radi o zajedničkom cjevovodu za II i III fazu izgradnje, što znači da se istovremeno može prati samo jedan filterski par iz II ili III faze.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije