Traži se najbolje rješenje za obnovu Starog savskog mosta u Beogradu

20.02.2017. 12:53 / Izvor: Agencije
Traži se najbolje rješenje za obnovu Starog savskog mosta u Beogradu

Objavljen je javni poziv za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju Starog savskog mosta.

Objavljen je javni poziv za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju Starog savskog mosta u Beogradu kao i za izradu tehničke dokumentacije.

Nagradni fond za najbolje konkursno rješenje 4,2 miliona dinara, dok je procijenjena vrijednost izrade tehničke dokumentacije 58 miliona dinara, saopštila je gradska uprava.

Učesnici konkursa treba da dostave svoja rješenja u roku od tri mjeseca, a zatim će žiri imati mjesec dana da odluči o najboljim, navodi se u saopštenju.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je objasnio da učesnici konkursa treba da ponude rješenje za potpuno novu konstrukciju mosta, uz očuvanje metalne lučne konstrukcije kao prepoznatljivog vizuelnog elementa, navodi se u saopštenju.

On je naveo i da nova konstrukcija treba da obezbijedi i odgovarajući plovni put širine 150 metara i najmanje visine od 9,5 metara, s obzirom na to da se radi o međunarodnom plovnom putu.

"Most će biti izgrađen u novom profilu i na njemu se planira kolovoz, prostor za šinski saobraćaj i pješačko-biciklističke površine", rekao je Folić.

Stari savski most postavili su Nijemci u toku Drugog svjetskog rata, pošto je tadašnji most preko Save – Most kralja Aleksandra Prvog stradao u aprilskom bombardovanju 1941. godine.

Tokom rata je nosio naziv Princ Eugen, a Beograđani su ga poslije rata zvali Njemački most.

Most je projektovala i izgradila njemačka firma iz Dortmunda. Tokom rata most je pretrpio oštećenja uslijed bombardovanja, a u kasnijim godinama na njemu su vršene brojne popravke zbog promijene vrste i veličine opterećenja.

Prostorni plan područja posebne namjene uređenja dijela priobalja grada Beograda – područje priobalja rijeke Save za projekat "Beograd na vodi" propisao je raspisivanje ovakvog konkursa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije