Traži se najoptimalnije rješenje za trasu Sarajevo-Vardište

03.11.2017. 14:28 / Izvor: Fena
Traži se najoptimalnije rješenje za trasu Sarajevo-Vardište

Prema preliminarnim podacima, za izgradnju oko 150 kilometara duge trase brzog puta Sarajevo-Vardište bit će potrebno od 800 miliona do 1,2 milijarde eura.

Prema preliminarnim podacima, za izgradnju oko 150 kilometara duge trase brzog puta Sarajevo-Vardište bit će potrebno od 800 miliona do 1,2 milijarde eura.

Predstavnik konsultantske kuće "Eptisa" iz Sarajeva, zadužene za izradu studijske dokumentacije za ovu trasu Dragan Gagić istakao je da je riječ o putu na ruti SEETO 3, te da je zadatak konsultanta pronalaženje optimalne trase na području između Vardišta i Sarajeva, na istoku i zapadu, odnosno Sokoca i Goražda, na sjeveru i jugu. 

Uoči prezentacije preliminarnih studija i projekata za izgradnju ovog brzog puta, kazao je da je cilj da se pronađe rješenje za brzu saobraćajnicu u punom profilu, odnosno za vožnju od 100 kilometara na sat.

Ponuđeno rješenje će biti osnova za izradu idejnog rješenja, a nakon toga i glavnog projekta, s tim da je okvirno trasa duga 150 kilometara, zavisno od varijante, a kojih trenutno ima nekoliko.

Gagić je napomenuo da je riječ o veoma teškom terenu i projekt će biti veoma zahtjevan što se tiče finansijskog i vremenskog okvira.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Goran Filipović rekao je da se projekt izrade studijske dokumentacije za brzi put Sarajevo-Vardište razmatra već dugo godina, a sada ulazi u finalnu fazu. 

Ukazuje da je to veoma kompleksan, zahtjevan i skup zahvat, "koji se suočava sa generalnim problemom u BiH, a to je problem malog obima prometa, gdje je jako teško dokazati isplativnost tih investicija, a samim tim dobiti sredstva za kreditiranje ovakvih projekata". 

EU će, najavio je, uraditi ono što je obećala, preporučiti najprihvatljivije rješenje sa stanovišta socioekonomskih i inženjerskih faktora i isplativosti. 

"Mislim da ćemo osigurati novac i za idejni i glavni projekat, koji bi prema našim predviđanjima trebalo da koštaju više od deset miliona eura", kazao je Filipović u izjavi novinarima.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a Nataša Kostić podsjetila je da je BiH putem projekat IPA, 2012. godine aplicirala prema EU za grant sredstva za finansiranje izrade studijske dokumentacije za brzi put Sarajevo-Vardište, koji se nalazi na ruti tri u sveobuhvatnoj mreži EU. 

Prezentaciji preliminarnih studija i projekata za izgradnju brzog puta Sarajevo-Vardište prisustvovali su predstavnici državnih i entitetskih resornih ministarstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije